Harc a vincellérbogarakkal: hatékony a biológiai védekezés

Harc a vincellérbogarakkal: hatékony a biológiai védekezés

Falánk lárvák.

Vélhetően már sokan tapasztalták azt a jelenséget, hogy szépen virágoznak, nőnek a növények az ágyásban vagy a balkonládában, majd egyszer csak hervadni, haldokolni kezdenek. Könnyen lehet, hogy a háttérben a vincellérbogár lárvája munkálkodott.

A kétéves fejlődésű bogár a petéket szívesen rakja humuszban gazdag földbe, a lárvák az abban található szerves növényi maradványokkal táplálkoznak. Később azonban a csontszínű, kukac formájú lárvák megtámadják a gyökereket és a növényi szárakat is és mivel nagyon falánkak, a tápnövény akár el is pusztulhat. Első évben télen a lárvák telelnek a talajban, majd második évben is lárva formában károsítanak, újabb áttelelésük után nyár felé fejlődnek ki és bújnak elő a kifejlett bogarak. A gyalogormányosnak is nevezett bogarak éjjel dolgoznak, a levelek szélét rágják. Gyakran a komposztfölddel együtt a kártevő bejut a virágágyásba vagy a cserépbe is.

Korábban kémiai módszereket alkalmaztak a lárvák elpusztítására, a bogarakkal nehezebb felvenni a harcot. Ma már lehetséges biológiai védekezést folytatni, a parazita fonálférgek használatával. Különösen a Heterorhabditis nemzetségbe tartozó rovarpatogén fonálférgek mutatnak jó eredményt.

A készítmény min. 13 °C-on, nedves talajon hatásos, emberek és állatok számára nem jelent veszélyt ez a biológiai védekezési módszer. A megelőzéshez tartozik a használt komposzt ellenőrzése is.

Bevezető kép: David Hill

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR