Leleplezés: hangyák tenyésztik a tetveket!

Leleplezés: hangyák tenyésztik a tetveket!

Szorgos barát és ádáz ellenség: a hangyákkal a legtöbb kertész úgy érzi, tennie kell valamit. Most már biztos, hogy igazuk van.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a hangyák a legismertebb rovarok, és nem csak nálunk, de világszerte azok. Csak az Antarktiszon, Grönlandon, Izlandon és Hawaii-on nem fordulnak elő. Államalkotó rovarok, a darazsak és méhek rokonai. Változatosságuk is elképesztő, bár a kertekben csak néhány fajukkal találkozni. A hangyák életmódja is sokféle, vannak növényevők, vegyes táplálkozásúak és ragadozók is. Társadalmuk nagyon különleges, akadnak közöttük fajok, amelyek haszonállatokat tenyésztenek és szaporítanak, míg mások szó szerint rabszolgatartók, más hangyafajokat dolgoztatnak.

Levéltetű

A kert két leggyakoribb, nem túl nagyméretű hangyafaja a Házi hangya és a Kis fekete hangya, amelynek bolyával, annak morzsalékos szélű kijárataival már mindenki találkozott, de ritkábban más fajok is előfordulhatnak. A hangyák alapvetően nem ártalmasak, sőt! Ragadozó fajtáik jelentős mennyiségű kártékony rovartól szabadítják meg a kertet, eltakarítják a dögöt, a lehullott gyümölcsöt is. Ugyanakkor a leterített pléden, esetleg a lakásban, az ételen vagy az asztalterítőn mászkáló hangyákat senki nem szereti, ezért ha irtani nem is, korlátozni érdemes néha a ténykedésüket.

Hangya

Ha egy területen nagyon elszaporodnak, megrághatják egy-egy növény gyökerét, vagy a puhább, rothadásnak indult, vagy magas cukortartalmú gyümölcsöket (eper, füge, körte), de közvetlen kártételük ritkán jelentős. Ha az ágyást gyakran locsoljuk és bolygatjuk, gereblyézzük a földet, nem maradnak meg sokáig. A lakásból úgy tudjuk távoltartani a kis jövevényeket, ha gyakran takarítunk. Ahol semmilyen ételt nem találnak, oda nem fognak bejönni. Ha mégis, a timsós-vizes felmosás is hatékony, de lehet kapni a kereskedelemben csapdákat és hangyairtó porokat, amelyeket a vonulási útvonalukon elhelyezve hamar eltűnnek.

Bár a hangyák közvetlenül ritkán okoznak nagyobb gondot, a haszonállataik annál gyakrabban! A levéltetvekről van szó, amelyeket a hangyák úgy tartanak, nevelnek és szaporítanak, mint az emberek például a szarvasmarhát. A hangyák ugyanis mohón fogyasztják a levéltetvek emésztésének végtermékét, a szép nevű és valóban cukros mézharmatot. Ennek érdekében szabályos állattenyésztést folytatnak. Masszírozzák a levéltetvek potrohát („fejik" azokat) az intenzívebb termelésért, és megvédik haszonállataikat természetes ellenségeiktől, pl. a különböző ragadozó rovaroktól és pókoktól. Az így kényeztetett rovarok anyagcseréje intenzívebbé válik, tehát még több nedvet szívnak ki növényeinkből és még gyorsabban szaporodnak. Amikor egy növény már nem ad elegendő táplálékot, mert tönkrement, vagy az állomány túlszaporodott, a hangyák megfogják a „fejősteheneiket" és átköltöztetik egy másik növényre, ezzel is terjesztve a fertőzést. Ez talán meghökkentő, már-már meseszerű, de ne becsüljük le az apró kis állattenyésztők számát és szorgalmát. Egy sikeresebb kolónia a kert majd' minden növényét befertőzheti! Ugyanakkor, hogy a hasonlat még találóbb legyen, néha meg is eszik a levéltetveket.

A gyakorlatban a következőt tehetjük: ha azt látjuk, hogy a gyümölcsfánk, rózsánk, vagy bármely növényünk törzsén, szárán, levelein fel-le vonulnak a hangyák, kezdjünk el felkészülni a kettős védekezésre. Egyfelől akadályozzuk meg a hangyákat pásztori küldetésükben; a fa köré szórjunk hangyairtó port! Ez akkor működik, ha a boly nincs közvetlenül a fa tövében. A másik lehetőség, hogy a fa törzsére körben ragacsos lapot rögzítünk. Erre alkalmas például a kereskedelemben kapható egérfogó lap, de akár egyszerű ragasztószalag is, amin a hangyák nem tudnak átkelni (ezek a ragacsos lapok egy idő után megszáradnak, cserélni kell!). Ezzel együtt rendszeresen figyeljük a növényt, és amint megjelennek rajta a levéltetvek, védekezzünk ellenük. Ha tekintettel vagyunk a környezetre, akkor ökológiai gazdálkodásban is használható szereket használjunk. Ha nem tudjuk pontosan, mire van szükség, érdemes beszerezni az egyes növénykultúrákhoz összeállított, egész szezonra elegendő növényvédő- és tápszeres dobozokat, amelyek mindegyikében van hatásos és környezetbarát szer a levéltetvek ellen, valamint részletes leírás a bennük található anyagok használatáról.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR