Idén mindent lelegelnek a földibolhák

Idén mindent lelegelnek a földibolhák

Mivel védekezhetünk?

Az egész országból érkeznek a jelentések, hogy az apró, jól ugráló bogarak ellepték a rukkolát, a sarkantyúkát, a karalábét, a mézvirágot, a tatárvirágot, a violát. Úgy tűnik, hogy idén rengeteg földibolha van – ezek a kártevők valójában bogarak, amelyek remek ugróképességükről kapták a nevüket.

A hobbikertészek kétségbeesetten kérdezik, hogy mit lehetne tenni ellenük. Bár a már hervadó, lyukasra hámozgatott, tönkretett növényeket megmenteni nem tudjuk, a jövőre nézve érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

A legfontosabb a vetésforgó, azaz ha az előző évben is káposztafélét termesztettünk a területen, akkor most ne tegyük. Fontos, hogy a talajt nedvesen tartsuk rendszeres öntözéssel és mulcsozással. Néhányan ajánlják a közeg beszórását fahamuval is.

Érdemes csalinövényként sarkantyúkát ültetni (bár tönkreteszik, de mégsem a zöldségre fognak menni). A kertekben júliusban szoktak leginkább felszaporodni, amikor az egyik fontos tápnövény, a repce lekerül a táblákról és nem találnak maguknak máshol élelmet.

Ha nincs más megoldás és növényvédő szerhez nyúlnánk, akkor a III. kategóriás rovarölő szerek közül például a Mospilan, a Decis, a Karate is ajánlható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR