Chili paprika: itt jönnek a legizgalmasabb fajták

Chili paprika: itt jönnek a legizgalmasabb fajták

Attól, hogy sok tv-paprikát eszünk, még nem vagyunk az egyedüli paprika nagyhatalom. Itt van viszont néhány dél-amerikai finomság, amely döbbenetes finom és/vagy csíp!

Paprika-nagyhatalom vagyunk, gondoljuk mi, magyarok. Hazánkban az étkezési paprikából valóban egyedülállóan sokat termesztünk, és szép mennyiségben fogyasztunk is (10 kg/év/fő). A világon mégsem a mi általunk ismert zöldpaprika a vezető, sokkal inkább a fűszerpaprikaként használt chili és annak változatai.

Colombus világlátó kedvének köszönhetjük a paprika megismerését. Bár felfedezésekor két nagyot is tévedett: egyrészt összekeverte Indiát Amerikával, másrészt a fekete borsról pepper-nek nevezte el a paprikát. Az utóbbi tévedést Európa persze megbocsátotta, hiszen igen megörült a csípős paprikának, ami felválthatta az akkoriban drága és nehezen beszerezhető fekete borsot.

A hazánkban termesztett paprikán kívül 4 másik fajt vontak termesztésbe a világon, amelyek nagy része csípős, vagy még annál is csípősebb. A csípősség mérésére szolgál a Scoville egység - a paprika csípősségének (kapszaicin tartalmának) mértékegysége. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban érezhető még paprika csípőssége.

Paprika Csípősség
(Scoville érték)
Édespaprika 0
Jalapeno, Hegyes erős (magyar paprika) 2500-10000
Serrano 5000-23 000
Piquin, Aji, Cayenne, Tabasco 30 000-50 000
Rocotos 50 000-100 000
Habanero 80 000-300000

Lássuk a különböző chiliket, növényfajok szerint csoportosítva.

Capsicum annuum - Termesztett paprika (a hazai)

A hazai étkezési fajtán kívül ebbe a csoportba is tartoznak csípős, chili fajták. Ez utóbbiak leghíresebb képviselői a mexikói Jalapeno és Serrano. Bogyójuk rövidebb, zömökebb, mint ahogy azt egy chilitől "elvárnánk", ráadásul a paprika vége sem hegyes, hanem tompa. Frissen salátákba, feldolgozva szószokba, húsok fűszerezéséhez használják.

Jalapeno

Ide tartozik az egy centinél nem sokkal hosszabb Piquin (vagy bird pepper), amely a legkisebb chili. Dézsában is nevelhető, egy bokron akár 50 paprika is beérhet. Igaz rá is a mondás: kicsi a bors (pepper), de erős; csípértéke 50 - 100 000 Scoville).

Capsicum frutescens - Chili paprika

Ennek a csoportnak a hírhedt képviselői a Cayenne-i paprika és a Tabasco. Kevésbé aromásak viszont annál csípősebbek. Az előzőt nyersen vagy porítva forgalmazzák, az utóbbit Tabasco szósz-ként ismerhetjük (amely többek közt a Bloody Mary koktél nélkülözhetetlen összetevője).

Tabasco

A tabasco kúp alakú, bokros növésű paprika, amelynek ismertetője, hogy a bogyói felállók. Íze a csípősség mellett enyhén kesernyés. A belőle készült szószt a 1800-as évek közepén egy Luisianai úriember készítette, a Tabasco pedig azóta az egész világot meghódította. Szószokba, mártásokba keverik, vagy pizzára, makarónira löttyintik.

A cayenne paprika színe rendkívül változatos, zöld, sárga, lila, piros. Termése akár a 25 centit is elérheti. Elnevezését Cayenne nevű településről (folyóról) kapta, ahol az elsők közt termesztették. Mindkét változat az erős chilik (30 000 - 50 000 Scoville) közé tartozik. A boltokban kapható csomagolt paprikakészítmények cayenne-felirata nem kifejezetten erre a paprika fajtára utal, hanem csak általánosan elterjedt elnevezése a piros, csípős paprika-őrleményeknek.

Capsicum chinese - Kínai paprika

A kínai paprika elnevezés megtévesztő, hisz családtagjaihoz hasonlóan ez a faj is amerikai.

Az ide tartozó chilik a Habanero gyűjtőnév alatt futnak. Mérete az apró bogyótól a méretesebb termésig változhat, hasonlóan ízük is lehet édes, enyhe, csípős vagy halálosan erős. A csípősséget mérő skálán a habanero család tagjai a legcsípősebbek. Egyediségük, valamint jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük, ami minden chilitől megkülönbözteti őket. A "Red Sabina" fajtája a legcsípősebb paprika a világon (a 0-300 000 ezer között mérő skálát kiakasztva, 580 000 ponttal ő az első).

Nagyon csíp!

Érintése akár égési sebeket is okozhat, ezért betakarításakor ajánlatos védőkesztyűt viselni. Főzés közben sem árt az óvatosság: a forró olajra szórva a felszálló csípős gőz erősen irritálhatja a szemet és az érzékenyebb testrészeket.

Capsicum baccatum - Bogyós paprika

Ezt a fajt Dél-Amerikán kívül kevesen ismerik, ottani elnevezése Aji's, ami egyszerűen csak chili paprikát jelent. Rengeteg különböző aromájú, formájú és méretű változatát termesztik. Az erős chilik közé tartozik.

Aji

Capsicum pubescens - Szőrös paprika

Közép-Amerika hegyvidéki területeiről származik, szőreivel állítólag a hideg ellen védekezik. A legelső termesztésbe vont paprika, az inkák már 8000 éve ültették. Ide tartoznak a Rocotos paprikák.

A termesztett paprikák közül egyedül ez a faj büszkélkedhet lila színű virágokkal. Változatos alakú: lehet fura göcsörtös vagy kerekded, emiatt körte- és almapaprikának is hívják (de ez nem azonos a mi almapaprikánkkal).

Rocoto

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR