Hegyes erős: miért szeretjük, ha csíp?

Hegyes erős: miért szeretjük, ha csíp?

Az ősi paprikaforma erejének skálázására külön mértékegységet vezettek be. Mire jó a csípősség, illetve mit tehetünk ellene?

A három fő paprikaalak, a fehér édes (közismert nevén TV paprika) a paradicsom alakú (pritamin) és a hegyes erős csoport közül ez utóbbi a legősibb típus. Kolumbusz ehhez hasonló csípős változatot hozott magával a tengeren túlról és hazánkban is a hegyes erőspaprika felmenőit vonták először termesztésbe Szentes környékén, a 19. század végén.

Paprika

Zöldben az igazi

Ellentétben a legtöbbször piros színekben játszó chilitől, a mi erős paprikánk zöld színű, viszont annak minden árnyalatában előfordul. A halványtól egészen a sötétzöldig terjedő színskála nem csípősségmérő, hiszen a fajtától függően egyaránt lehetnek édesek vagy erősek a termések. Bogyója keskeny, vékonyfalú, a méretes példányok a 15 centi hosszt is elérhetik. Az újabb fajták nagyobb méretűek, halványabbak, kevésbé csípősek.

Szeretjük, bár kétszer csíp

Ha csíp, csípj vissza!

A paprika csípősségéért a kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely minden paprikában előfordul, csak különböző mértékben. A kapszaicint a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik, és mivel ezek a bordák a szár felőli végen futnak össze, nem véletlenül érezzük, hogy a paprika csumája a legcsípősebb. A könnyfakasztó anyag - mennyiségétől függően - átkerülhet a magokba és a terméshúsba is.

A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville. Értéke általában 0 (édes) és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. A Scoville egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban még érezhető a paprika csípőssége. A mi hegyes erős paprikánk 2500-10000-es értékével a csípősskála alsó fertályába tartozik.

Miért szeretjük, ha csíp?

A kapszaicin - a többi csípős anyaghoz hasonlóan - megizzasztja fogyasztóját, így hűsíti annak testét: a forró égövön valószínű ezért is kedvelik a tüzes ételeket. Megfázás vagy influenza esetén enyhíti az orrdugulás tüneteit, feloldva a nyálkahártya lerakódásait. A fogyókúrázók is okkal kedvelhetik, mert a csípős paprika elősegíti a zsírok lebontását, felgyorsítja az anyagcserét. Érdekes, hogy a kapszaicin irritálja a bőrt (a legerősebb chilikhez kesztyűt ajánlanak), de többszöri alkalmazás esetén akár érzésteleníthet is. Emiatt néhány fájdalomcsillapító krémbe is kevernek belőle. Nagyanyáink fogfájás esetén erős paprikás vattát szorítottak a beteg fogra. Van persze olyan eset is, hogy nem kedveljük az erejét: ilyenkor néhány korty tej vagy alkoholos ital, ami segíthet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR