Hobbiállatok trágyájával táplálhatók a kerti növények?

Hobbiállatok trágyájával táplálhatók a kerti növények?

A tengerimalac, hörcsög, egér trágyája például tökéletes tápanyag lehet, ha megfelelően használjuk. Hogyan komposztáljuk?

Hobbikertészként valamennyien a legjobbat szeretnénk a növényeinknek és a talajnak, amelyben nőnek. Ennek megvalósításához számos műtrágya kapható, de emellett a szerves állati trágya is fölöttébb népszerű és megfelel számos kertgondozási követelménynek, igénynek. Igen sokféle trágya használható a kertben; az alábbiakban bemutatásra kerülő bár ritkábban kerül az előtérbe, ugyanolyan jól hasznosítható a kertben, mint a többi. Ez pedig nem más, mint a tengerimalac-trágya.

Lehet a kertben tengerimalac-trágyát használni?

A kérdés tehát, hogy használhatunk-e tengerimalac-ürüléket a kertünk trágyázására? Igen, minden további nélkül. Ez a közkedvelt kisrágcsáló, csakúgy, mint más népszerű kistestű hobbiállatok, például a mongol futóegér vagy a hörcsög, növényevők (de nevezhetnénk őket vegetáriánusnak is). A húsevő állatokkal (beleértve a macskát és a kutyát) ellentétben ürülékük teljesen biztonságos a kertbe történő kijuttatásra, és szintén alkalmas az otthoni komposztálásra is.

tengerimalac

A tengerimalac ürülékének trágyaként való felhasználása

Most, hogy már tudjuk, hogy a tengerimalac trágyáját lehet a kertben használni, lássuk, miként! Ha a tengerimalac ürülékével trágyázunk, több lehetőség közül is választhatunk. A tengerimalac ürülékét száraz bogyók alkotják, csakúgy, mint a nyúlét. Ezért a kertben is nagyrészt a nyúltrágyához hasonlóan kerül felhasználásra.

A tengerimalac ürülékét közvetlenül is kijuttathatjuk a kertbe anélkül, hogy amiatt kellene aggódnunk, hogy megégetheti az érzékenyebb növények levelét. Az ürülék gyorsan lebomlik és ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a nyúltrágya – értjük ezalatt a nitrogént és a foszfort. Nincs szükség ezt megelőző komposztálásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne gyűjthetnénk a tengerimalac ürülékét a komposztládában. Tény, hogy sokan inkább ezt az utóbb megoldást választják, azaz tengerimalac ürülékét rendszeresen a komposztba öntik.

tengerimalac

Tippek a tengerimalac ürülékének komposztálására

A házikedvencektől, mint például a tengerimalacoktól, nyulaktól, hörcsögöktől vagy futóegerektől származó bogyós ürülék biztonságosan komposztálható, a ketrecükben felhasznált fa- vagy papírforgáccsal együtt. Egyszerűen öntsük az ürüléket a komposzthalomra, szórjunk rá egy kis szalmát, majd forgassuk bele a komposztba.

A többi komposztálható hulladékkal együtt hagyjuk komposztálódni néhány hónapig, időnként megforgatva a komposztot, amikor szükséges. A tengerimalac-trágyát akkor juttassuk ki a kertbe, amikor az már legalább hat hónapot töltött a komposzthalomban.

Tápoldatként feldolgozott tengerimalac-trágya

A tengerimalac trágyájából híg, folyékony tápoldatot is készíthetünk a kerti növények számára. Kisállatunk ketrecének tisztításakor a tengerimalac ürülékét egyszerűen öntsük egy fedeles tartályba. Ne feledjük, hogy lehet, hogy néhány hétig is eltart, amíg megtelik, így a legjobb, ha olyan tartályt választunk erre a célra, amely könnyen kezelhető.

Minden pohárnyi tengerimalac-ürülékhez adjunk két pohár vizet. Hagyjuk állni éjszakára, időnként alaposan keverjük meg. Vannak, akik egy-két napig is állni hagyják a vízben, így a bogyóknak van idejük magukba szívni a vizet és könnyebben szétesnek. Alkalmazzuk azt a módszert, amelyik esetünkben a legjobban beválik.

Szűrjük át a folyadékot egy másik tartályba, amelyből a kert talaját fogjunk hígtrágyázni, vagy töltsük a leszűrt folyadékot egy szórófejes palackba a kisebb ágyások tápoldatozására. A tengerimalac ürülékének trágyaként való kerti felhasználása tehát igen egyszerű, és maradéktalanul kihasználhatjuk minden előnyét a kert talajának kezelésére.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR