Termeljünk talajt és teremtsünk vizet a kertben

Termeljünk talajt és teremtsünk vizet a kertben

A házikertben érdemes a korszerű biokertészet bevált tapasztalatokon nyugvó módszereit alkalmazni, amely az emberi munkát állítja középpontba. Ez nemcsak a vegyszerterhelésünket, hanem az energiaszámlánkat is csökkenti, ráadásul komoly sikerélmény az okosan végzett munkánk gyümölcsét szüretelni.

Kerti vízforrások

A növények fejlődéséhez szükséges vízhez nemcsak közműhálózatból, hanem saját kútból vagy az esővíz összegyűjtésével is hozzájuthatunk. Saját kút esetén energiatakarékosan lehet vizet húzni és vízellátó rendszert üzemeltetni szélenergiával.

A szélgépes vízszivattyúk készen megvásárolhatók és egyszerűen telepíthetők. Az öntözésnél alapvető takarékossági szempont, hogy a víz a megfelelő időben a megfelelő helyre kerüljön. A csepegtető öntözés a növény gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve a párolgási, elfolyási veszteséget.

Energiatakarékos talajápolás

A talajművelő eszközök használatának célja, hogy a talaj termelékenysége, életereje növekedjen. Kerüljünk minden olyan beavatkozást, amely a talaj tömörödését, szerkezetének rombolását okozza. Mellőzzük a talaj forgatását. Ez nemcsak sok energiánkat veszi el, de rontja a talaj tulajdonságait is. A talajt forgatás helyett inkább lazítsuk.

Csak lazítás

Helyben termelt komposzt

A növények fejlődéséhez szükséges tápanyag és talajszerkezet biztosításához legolcsóbb megoldás a saját készítésű komposzt. Komposztálható minden kerti hulladék, legtöbb esetben külön előkészítés nélkül, de kapható a komposzthoz kerti aprítóberendezés is. A komposzttal nemcsak a tápanyag-utánpótlást oldjuk meg, hanem a kerti hulladékok elhelyezését is.

Saját érett komposzt

A terméssel kivont tápanyagokat pótolni kell, de a feleslegesen bevitt mesterséges tápanyag csak pénzpocsékolás, és gyakran még kárt is okoz. A szükséges tápanyag-utánpótlást a talaj rendszeres vizsgálatával tudjuk megállapítani.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR