Hogyan tápláljuk a kert talaját?

Hogyan tápláljuk a kert talaját?

A talaj látja el a növényeket tápanyagokkal, úgyhogy ha egészséges és nagy mennyiségű termést szeretnénk, először a talajt kell rendbe tennünk. Hogyan gazdagítsuk természetes anyagokkal?

A talaj a földkéreg legfelső termékeny rétege, a növényi élet szó szerinti alapja. A növényeket megtámasztja, ellátja tápanyagokkal, vízzel, levegővel. Mivel minden betakarított, szüretelt növény csökkenti a föld tápanyagát, ezért a talaj tápanyagainak pótlása és a talaj minőségének javítása folytonos munka, amelyet minden évben el kell végezni. A következőkben néhány tanácsot adunk ahhoz, hogy miként gazdagíthatjuk és tehetjük termékenyebbé kertünk talaját.

Az első lépés a természetbarát kertészkedés felé az, hogy a talajt természetes anyagokkal gazdagítjuk. Ez azért is fontos, mivel a jó talaj erős növényeket nevel, amelyek kevésbé hajlamosak a megbetegedésekre és kevésbé szenvednek a kártevőktől.

Istállótrágya használata

Ha a talaj szervesanyag-tartalma teljesen kimerült, dolgozzunk a talajba érett istállótrágyát. A trágya nem csupán az állatok ürüléke, a térfogat nagyobbik része alom (szalma, fűrészpor stb., amelyen az állatok állnak).

Nagyüzemben

Nagyon fontos a trágya érettsége, azaz a lebomlási folyamat előrehaladottsága, amelyben a káros mikroorganizmusok elpusztulnak. Még az érett trágyát se használjuk a számunkra hasznos termésüket a talajban hozó haszonnövényeknél, ezek csak egy év múlva kerüljenek a trágyázott földbe. A burgonya határeset, mert meghámozzuk, megfőzzük, de a retek vagy a nyersen is fogyasztott sárgarépa nem érintkezhet trágyával. Ha ezeknél a növényeknél is trágyázásra van szükség, akkor steril (hőkezelt) szerves trágyát vásároljunk, mely természetes anyagokból készült. A legtöbb kertészetben, ahol trágyát árusítanak, tanácsot is kaphatunk, hogy a talajunkhoz melyik trágya illik.

Komposzt készítése

Komposztnak azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag tartalmú anyagot nevezzük, amely szerves hulladékokból, maradványokból természetes módon, korhadással jön létre. Javítja a fáradt talajt, jobban teremnek tőle a növények.

Karalábé

A komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait, humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban régóta ismert és alkalmazott módszer, amely a háztartásban - kicsiben - szintén egyszerűen megvalósítható. Aki szeretné, néhány perc alatt megtanulhatja, hogyan készíthető otthon komposzt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR