Szereted a málnát? Termeld meg a kertedben!

Szereted a málnát? Termeld meg a kertedben!

Kevés gyümölcs képes olyan édes, már elfeledettnek hitt gyerekkori emlékeket visszaidézni, mint a málna.

Visszagondolva mindannyian biztosak vagyunk benne, hogy a nagyszülők kertjében szedett csodás gyümölcsnek nem volt párja! De még ha csak a piacról is hoztunk haza a szüleinkkel egy-egy kis dobozkával, mintha csak ma lenne: jellegzetes ízét, zamatát még mindig a szánkban érezzük.

De ha már ennyire kedveljük, miért is ne legyen saját málnabokrunk a kertben? Némi gondos tervezéssel és odafigyeléssel sikeres lesz a telepítése!

szereted a malnat 01

A málna egészségre gyakorolt jótékony hatása

A málna nem csupán jó ízű, de igen egészséges is. Olyan vegyületeket (fitokemikáliákat) tartalmaz, amelyek segítenek legyűrni a különböző betegségeket. A finom gyümölcs képes ellensúlyozni, csökkenti, illetve helyrehozni az oxidatív stressz és gyulladásos folyamatok okozta károkat.

Igen magas továbbá a tápértéke, nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, C-vitamint, magnéziumot, mangánt és kalciumot. További nagy előnye, hogy  erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

szereted a malnat 02

Milyen növény a málna?

A málna a rózsafélék családjába tartozó félcserje, amely szúrós-tüskés szárú és ágú bokrot fejleszt. Minden évben terem gyümölcsöt, így évelőként tartjuk számon. A mi éghajlati viszonyaink között bárhol az országban megél.

Nem csupán vörös, de sárga (fehér), bíborlila, rózsaszín és fekete gyümölcsű fajtája is létezik. Megkülönböztetünk továbbá két fő típust: a nyári és az őszi málnafajtákat.

szereted a malnat 04

Nyári és őszi málna

Terméshozás tekintetében megkülönböztetünk korai, közepes és késői érésű fajtákat. Ezek gyümölcse tipikusan piros színű. Léteznek továbbá piros gyümölcsű, ún. sarjon vagy kétszertermő (folytontermő) fajták; valamint sárga gyümölcsű, egyszer, sarjon vagy kétszertermő fajták.

Az elültetett málnatő rendszerint a második évben kezd teremni. Az első évben a növény vegetatív növekedését figyelhetjük meg. Ha jó fekvésbe ültetjük és megfelelően gondozzuk, sok éven át szüretelhetünk a bokorról ízletes gyümölcsöt.

szereted a malnat 03

Hová ültessük a málnát?

A málna a napos-félárnyékos fekvést kedveli, ami azt jelenti, hogy naponta legalább 6 napfényes órára van szüksége a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez. A tápanyagokban gazdag, jó vízelvezető, homokos vályogtalaj az ideális számára.

Kerüljük a málna olyan helyre való telepítését, ahol a víz összegyűlhet, megállhat, mivel ezzel a növényt fokozottan kitesszük az olyan betegségeknek, mint például a gyökérrothadás vagy a gyér terméshozam. A málna számára az 5,6-6,2 közötti pH-értékű talaj az optimális.

A málna elültetése

A málnatöveket kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával ültessük el. A piros gyümölcsű málnát ültethetjük sorokban, hogy a tövek később szép sövényt alkossanak. A töveket egymástól kb. 60-80 cm-re ültessük, a sorok között pedig 3-3,5 méter távolságot hagyjunk.

A fekete és a bíbormálna nem alkalmas sövénynek, ezek vesszőit egymástól 100-120 cm-re ültessük, a sorok között 2,5-3 métert hagyjunk szabadon.

A tövek közötti ültetőtávolság megkönnyíti a gyomlálást, trágyázást, valamint a metszést, nem beszélve a megfelelő légáramlás és napfény biztosításáról. A növényeket kb. ugyanolyan mélyre vagy valamivel mélyebben ültessük el, mint ahogy a növényárudából hazahozott ültetőedényben voltak elültetve.

Jó, ha a málnánk 100-200 méteres körzetében nincs vadmálna vagy vadszeder, mivel ezekről átterjedhetnek az új növényre a különböző vírusos növénybetegségek. Arra is ügyeljünk, hogy a málnát ne telepítsük oda, ahol az előző 3-4 évben burgonyát, paradicsomot, padlizsánt vagy epret termesztettünk, mivel itt a talaj Verticilliumos hervadást okozó gombákat rejthet.

A málna betelepítése után alkalmazzunk általános (10-10-10) műtrágyát (1 kg egy kb. 70-80 méter hosszú sorra elég). A trágyát kapálógéppel vagy ásóval dolgozzuk bele a talajba. 2-3 héttel később ismételjük meg a trágyázást.

Szerves trágyát, komposztot is alkalmazhatunk. 8-10 cm vastagon talajtakarót is kiszórhatunk a tövek köré. Ne használjunk azonban túl sokat belőle, ha a terület tartós nyirkosságra hajlamos vagy megtartja a nedvességet, mivel ez kedvez a gombás betegségeknek.

Ha egyéves vesszőket ültetünk el, vágjuk vissza a növényt kb. 15 cm-re a talaj szintje fölött.

szereted a malnat 07

Növényfuttató, támrendszer a málnának

Célszerű a piros gyümölcsű málnát rácsos futtatóra vagy támrendszerre futtatni. A fekete és a bíbormálna eltérő növekedése miatt ilyet nem igényel, de számukra is előnyös lehet a tövenként különálló növénytámasz.

A növényfuttató előnyei az alábbiak:

 • A légáramlás fokozott biztosításával elősegíti, hogy a gyümölcs egészséges maradjon. A gyümölcsök nem fognak a talajjal érintkezni, és a napsugarak is jobbak érik azokat. Ez pedig növeli a várható terméshozamot.
 • Megkönnyíti a metszést és a gyomlálást.
 • Megkönnyíti a málna leszüretelését.
 • Segít megelőzni számos növénybetegséget és rovarok általi kártételt.

A növényfuttatónak nem kell túlságosan bonyolultnak lennie. Saját magunk is készíthetünk egyet, de a szaküzletekben részben összeszerelt, félkész futtatókat is be tudunk szerezni.

A málna metszése

A metszés kulcsszerepet játszik a növény egészséges fejlődése és a gazdag terméshozam tekintetében. Annak érdekében, hogy helyesen tudjuk végrehajtani a metszést, tisztában kell lennünk a két különböző vesszőfajtával. A málna gyökérzete és gyökértörzse évelő, de a vesszői csupán két évig élnek. Két vesszőfajtát különböztetünk meg: a zöldhajtásokat és a termővesszőket.

A zöldhajtások fejlődnek ki az első évben, míg a termővesszőkön fejlődik ki a gyümölcs.

Tavasszal a málna gyökértörzséből új vesszők nőnek ki. Az első évben ezek a zöldvesszők csak vegetatívan fejlődnek. A zöldvesszők áttelelnek, majd a a második évben - már termővesszőként - gyümölcsöt hoznak. Ez a termőciklus ismétlődik a málnánál újra és újra. A másodéves, letermett termővesszők hamarosan elszáradnak. Ezeket célszerű ekkor lemetszenünk. A folytontermő málna az új vesszők csúcsán hoz gyümölcsöt, majd később az alsó ágakon is hoz termést.

A piros gyümölcsű málnát évente kétszer érdemes megmetszeni: először a tél végén vagy kora tavasszal, majd miután leszüreteltük róla az érett gyümölcsöt.

A tavaszi metszéskor távolítsuk el az összes elhalt, beteg, túlnőtt vagy gyenge vesszőt. A cél, hogy csak az erős és egészséges vesszők maradjanak meg, hogy a málnabokor formás a terméshozam pedig bő legyen.

A második metszéskor a letermett termővesszőket metsszük le.

Akkor is tanácsos metszenünk, amikor az új hajtások túlnőnek, betegek vagy sérültek. A lemetszett vesszőket távolítsuk el a kertből, hogy megelőzzük az esetleges betegségek továbbterjedését.

szereted a malnat 08

A málna kórokozói és kártevői

A málna hajlamos bizonyos betegségekre és kártevők támadására. Ez vidékenként változat azonban. Íme a leggyakoribbak:

 • málnavessző-szúnyog
 • málna-gubacsszúnyog
 • málnasodrómoly
 • málna-karcsúdíszbogár
 • kis málnabogár
 • botritiszes betegség (szürkepenészes rothadás)
 • leptoszfériás betegség
 • didimella

Az egyik legjobb módja a betegségek megelőzésének, ha eleve ellenőrzött helyről, kiváló minőségű, a betegségeknek ellenálló fajtákat vásárolunk. A helyes gondozás szintén nagyban segít megelőzni számos betegséget. Távolítsuk el és semmisítsük meg a málnaveszzők vagy a tő azon részét, amelyen kiterjedt betegség vagy kártevők általi károsodás jeleit, tüneteit látjuk.

szereted a malnat 06

A málna leszüretelése

Az érett málnaszemet arról ismerjük fel, hogy könnyen elválik a vacoktól. Ha csak nehezen válik el, még nem érett a szedésre. A leszüretelt málna csak néhány napig, legfeljebb egy hétig tartható el.

A frissen szedett málnát a lehető leghamarabb tegyük a hűtőbe. Csak közvetlenül fogyasztás előtt öblítsük le vízzel, különben gyorsan tönkremegy.

A málnából kiváló dzsem és zselé készíthető. Lefagyasztva hosszabb ideig is eltartható, így a téli hónapokban is élvezhetjük az ízét.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR