Hogyan metsszük meg a nyáron termő málna bokrát?

Hogyan metsszük meg a nyáron termő málna bokrát?

Nem mindegy, melyik vesszőt vágjuk le!

A nyáron termő, piros gyümölcsű málna bokráról a nyári hónapokban folyamatosan csemegézhetünk.

Ez a gazdagon termő bogyós gyümölcs évről évre megajándékoz bennünket finom, illatos termésével, feltéve, ha helyesen metsszük meg. De mikor is kell tulajdonképpen a nyáron termő málnát megmetszeni? És hogyan kell szakszerűen elvégezni a metszést? Az alábbiakból minden lényeges információ kiderül!

A nyáron termő, piros gyümölcsű málna bokra

Könnyebb megjegyezni, mikor és milyen módon történjen a nyáron termő málna bokrának a metszése, ha azt is tudjuk, hogyan nő, fejlődik a növény.

A piros gyümölcsű málna gyökérrendszere sok-sok éven át fennmarad és minden évben újabb és újabb hajtások törnek elő belőle. A hajtások az első évben fejlődnek ki teljesen és érik el a maximális magasságukat, majd a következő nyáron ízletes, édes málnát teremnek. Miután letermettek, el is száradnak.

nyaron termo piros malna metszese 02

Mikor metsszük meg a nyáron termő málnát?

A nyáron termő málna metszésére vonatkozó szabályok szerencsére nem túl bonyolultak. Miután a vesszők letermettek, elhalnak, így azokat közvetlenül a gyümölcs betakarítása után le is vághatjuk.

Ami némileg megbonyolítja a nyáron termő málna metszését, az az, hogy míg a kétéves vesszők termőre fordulnak, ezzel egy időben friss, új hajtások is növekedésnek indulnak. A nyáron termő málna helyes metszésének titka tehát az, hogy tudnunk kell különbséget tenni a kettő között, és mindkét vesszőtípust megfelelően kell tudnunk megmetszeni.

Hasznos tanácsok a nyáron termő málna metszésével kapcsolatban

Málnaszüret idején a legegyszerűbb megkülönböztetni a kétéves vesszőket a többitől. A nyáron termő málna esetén minden olyan vessző, amelyen gyümölcs érik, kétéves vessző; ezeket a málna leszüretelése után célszerű a talaj szintjéhez közel, tőből kimetszenünk.

Ha azonban a célunk a minél jobb termés, az egyéves vesszőket is célszerű szükség szerint megritkítanunk. Erre a bokor nyugalmi időszaka végén, tél végén vagy kora tavasszal kerítsünk sort.

Amikor a nyáron termő málna egyéves vesszőit metsszük, mindenekelőtt a legsatnyább, leggyengébb vesszőket távolítsuk el. Ideális esetben a megmaradt erős, egészséges vesszők 10-15 cm távolságra helyezkednek el egymástól.

A következő lépés a megmaradt vesszők megkurtítása. Tartsuk szem előtt, hogy a vesszők végén található a legtöbb termőrügy, így csak a hajtások csúcsáből vágjunk le egy keveset. A metszés végeztével a vesszők hossza 150-180 cm legyen.

Gazdagabb termésre számíthatunk, ha tavasszal az új hajtások első hullámát is kimetsszük. Akkor távolítsuk el ezeket, amikor a magasságuk eléri a kb. 15 cm-t.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR