A piros ribiszke metszése tél végén, kora tavasszal – mit, miért, hogyan?

A piros ribiszke metszése tél végén, kora tavasszal – mit, miért, hogyan?

Először is fontos megemlíteni, hogy a piros ribiszke vagy kerti ribiszke metszése eltér a fekete ribiszke metszésétől.

Nem terem a piros bogyókat termő ribizlibokrunk? A leggyakoribb oka ennek általában az, hogy rosszul metszettük meg. Metsszük hát meg helyesen – és a megfelelő időben – és nem fog több fejtörést okozni nekünk. Mindenekelőtt tudnunk kell egy nagyon fontos dologról a piros ribiszke terméshozásával kapcsolatban: ha ezt szem előtt tartjuk, a metszés gyerekjátékká válik és minden egy csapásra a helyére kerül!

A piros ribiszke az úgynevezett termőgallyakon hoz gyümölcsöt. Ez egyszerűen szólva a korábbi években nőtt ágakat és gallyakat jelenti. A fiatal, új hajtások a tővesszők, amelyeket a második évtől sorolunk a termőgallyak közé. A termőgallyak a második és harmadik évben bőven teremnek. A 3 évnél idősebb termőgallyak is teremnek még, igaz, ekkor már gyengébben.

voros ribiszke metszese 02

Mikor metsszük meg a piros ribiszkét?

Lehetőleg télen. Egészen pontosan a tél végén vagy kora tavasszal, amikor a növény nedvkeringése még nem indult be. Sokkal jobb, ha a növényt új életre keltő nedvek a megtartani kívánt gallyakban maradnak, mintha azokban, amelyeket úgyis le fogunk vágni!

Hogyan metsszük meg a piros ribiszkét?

A téli hónapokban vegyük szemügyre a csupasz ágú ribizlibokrunkat: ha jól megfigyeljük, látni fogjuk, melyek a többéves gallyak. A piros ribiszke ugyanazon a termőgallyon legfeljebb 3 évig terem jó minőségű és megfelelő mennyiségű gyümölcsöt - ezt követően fokozatosan elveszíti a termőképességét, míg végül elhal.

Első lépésként tehát ezeket az idős gallyakat metsszük le, amelyek már több mint 3-4 éve teremnek. Szinte egészen a talaj szintjéig visszametszhetjük ezeket. Így már csak azok az gallyak maradnak meg, amelyek vagy az elmúlt évben vagy azt megelőzően hoztak gyümölcsöt. A gallyak vastagsága jó irányadó lehet, ugyanúgy, mint a kéreg színe és öregedése.

A tavalyi fiatal tővessző idén termőgallyként már bőven fog teremni; ezek elágazásait metsszük vissza kb. 8-10 cm-re. Ez elősegíti a bokros növekedést, illetve a termőnyársak kialakulását, amelyeken a következő évben a gyümölcsök teremni fognak.

voros ribiszke metszese 03

Az újonnan vásárolt piros ribiszke megmetszése

A fentiekben leírtak szem előtt tartásával a célunk az, hogy szép, szabályos alakú bokrot kapjunk, amely a talaj felszíne feltt kb. 10-15 cm-rel egyetlen törzsből ágazik el sok-sok mellékágra. A legjobb, ha a gallyakat egy-egy kifelé néző rügyig metsszük vissza. A bokor belsejében ne álljanak túl sűrűn az gallyak.

A megereszkedett, oldalirányban növő új gallyakkal szemben részesítsük előnyben a felfelé növő gallyakat. Az előbbiek a termés súlya alatt akár a földig is hajolhatnak.

A megmetszett piros ribiszke gondozása

A kívánt végeredmény, hogy rendszeresen jelenjenek meg új tővesszők, így metszés után, kora tavasszal juttassunk ki általános műtrágyát, hogy a bokor megkapja a szükséges tápanyagokat. Ne olyan műtrágyát válasszunk, amelyiknek magas a kálium- vagy a foszfáttartalma. A megfelelő ütemű, egészséges növekedés kulcsa a nitrogén – különösen a rendszeresen metszett bokrok esetén.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR