Hogyan gyökereztessünk hortenziát könnyen, egyszerűen?

Hogyan gyökereztessünk hortenziát könnyen, egyszerűen?

Aki esetleg nem tudta, most megtudhatja, hogyan lehet egyszerűen kigyökereztetni a hortenziát úgy, hogy végül egy helyett kettő, netalán még több új növényünk legyen! 

Lássuk lépésről lépésre a folyamatot, hogyan tudjuk a hortenziát ily módon szaporítani.

A hortenzia igen dekoratív, lombhullató virágos növény. Méretét tekintve az alacsony, bokros növekedésű fajtáktól kezdve a több méter magas, fára emlékeztető fajtákig igen széles a választék. Lenyűgöző virágai csak úgy vonzzák a tekintetet: nem csoda, hogy olyan sokan kedvelik. Mit tegyünk, hogy ne csak egyetlen tő díszítse a kertet? Szerencsére létezik egy egyszerű módja annak, hogyan varázsoljunk egy növényből többet.

A növény egyik előnyös tulajdonsága ugyanis, hogy egy kis fortéllyal különösebb nehézségek nélkül létre tudunk hozni új példányokat.

Természetesen számos különböző módszer létezik; az, hogy az esetünkben melyik alkalmazható, függ attól is, hogy rendelkezünk-e a művelethez egy kifejlett, lehetőleg több éves anyanövénnyel. Ha igen, máris nyert ügyünk van. Következzen az egyik legelterjedtebb módszer.

hortenzia gyokereztetese 09 
Az eljárás első lépéseként töltsünk meg egy virágcserepet jó minőségű ültetőkeverékkel, majd vigyük ki a kertbe a hortenziabokrunkhoz. Keressünk a növényen egy olyan, alul elhelyezkedő ágat, amelyen nincs virág vagy virágrügy.

hortenzia gyokereztetese 01

Az egyik levélpárat törjük le róla, majd ott, ahol a levelek voltak, az ágat hajlítsuk bele a cserépben levő ültetőkeverékbe úgy, hogy az teljesen befedje. Vigyázzunk, hogy a művelet közben az ág el ne törjön!

hortenzia gyokereztetese 02

hortenzia gyokereztetese 03

hortenzia gyokereztetese 04

hortenzia gyokereztetese 05

Hogy az ültetőkeverékben maradjon, nehezéknek tegyünk rá egy darab követ vagy nagy kavicsot.

hortenzia gyokereztetese 06

Ezután nincs más dolgunk, mint rendszeresen öntözni a cserépbe ledugott ágat úgy 2 hónapon keresztül. Ez idő alatt az ág gyökeret ereszt, mégpedig onnan, ahol a letört levélpár korábban elhelyezkedett.

A gyökeres új növényt ekkor már biztonsággal leválaszthatjuk az anyanövényről. Ehhez a lépéshez használjunk tiszta, éles metszőollót.

hortenzia gyokereztetese 07

Az új növényt cserépben nevelhetjük tovább, de ki is ültethetjük a kertbe, az anyanövénytől kellő távolságra.

Fotók: southernliving.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR