Hogyan kényeztessük a szobanövényeinket?

Hogyan kényeztessük a szobanövényeinket?

A lakásba szoruló hobbikertész figyelme a szobanövényekre összpontosul télen. Bemutatjuk, hogy milyen teendők várnak rá.

Téli virágjainkat általában nagyobb gonddal gondozzuk, öntözgetjük, mint a nyáriakat, mert lényegesen kevesebb van belőlük, ennél fogva értékesebbek.

A gondos „virágkertész” már nyár közepén gondol arra, hogy „időzítse” a karácsonyi kaktusz virágzását. A szép piros, püspöklila virágokra karácsony táján csak akkor számíthatunk, ha a virágot nyáron félárnyékban tartottuk, rendszeresen öntöztük, ősszel pedig egyre ritkítottuk az öntözést, pihentettük a növényt. Novembertől újra világos helyre tesszük és rendszeres öntözéssel, a légszárazságot enyhítő vízpermetezéssel, kb. 16-18 fokos melegben tartjuk virágzásig.

szobanovenyek kenyeztetese 02

A kála is a tél kedves szobanövénye. Különleges alakjuk, hófehér színük miatt kedveljük annyira. Ha elvirágzik, ne fosszuk meg a gondoskodásunktól. Gondoljunk a következő télre is. Virágzás után fokozatosan fogjuk vissza az öntözést, júniusig pihentessük, a levelek leszáradására késztessük a növényt. Hatheti pihentetés után ültessük új cserépbe, tápdús földbe. Átültetés után rendszeresen öntözzük, tápanyagáról gondoskodjunk. Előbb több, szétágazó levelet fejleszt, majd 4-5. hónapban megjelenik a botszerű virágszár, érdekes, mutatós virágával.

szobanovenyek kenyeztetese 04

szobanovenyek kenyeztetese 03

A szobai kankalin is otthonosan érzi magát szobáinkban. Évelő növény, évekig virágoztatható, ha világos, de közvetlen naphatástól védett helyen tartjuk, szereti a hűvös levegőt, vizet, de nem a túlöntözést. Elég 2-3 évenként átültetni. A közbeeső vegetációs időszakban inkább lombtrágyával dúsítjuk a földjét.

szobanovenyek kenyeztetese 05

A begóniák kedvelt virágaink. Elvirágzásuk után azonban meg kell válnunk tőlük, mert szobanövényként nem nevelhetők tovább. Inkább arra törekedjünk, hogy minél hosszabb időn át virágozzanak. Hűvös, páradús helyen tartsuk. Cserepestől beültethetjük nagyobb virágládákba is, mutatós virágai jól megférnek más növények társaságában.

szobanovenyek kenyeztetese 06

Ne hanyagoljuk el azokat a virágokat sem, amelyek már rég elvirágoztak, és téli pihenőjüket tartják. Ha ritkábban is, de meg kell öntözni, ne tegyük ki a hőmérsékletingadozás, a hideg, a huzat, ártó hatásának. Nézzük meg földjét, levelét, nem támadta-e meg kártevő, nem szorul-e segítségre. A megfelelő pihenés, teleltetés is a növény életének fontos része.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR