Lépésről lépésre: ilyen egyszerű a klemátisz szaporítása bujtással és dugvánnyal

Lépésről lépésre: ilyen egyszerű a klemátisz szaporítása bujtással és dugvánnyal

Kúszó virágözön.

Gyorsan felkúszik a kerítésre, pergolára, szépséges virágaival díszít: a klemátisz nem véletlenül a hobbikertészek kedvence. Igen faj-, fajta- és színgazdag, szívós, ráadásul vegetatív úton szinte egész évben szaporítható. Ideális hely számára az, ahol a töve árnyékban tud lenni, de a többi részét napsütés éri. Fontos, hogy a talaja jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag és egyenletesen nedves legyen.

klematisz bujtassal dugvannyal 02

Aki bujtásokkal szeretné szaporítani a klemátiszt, egész évben megteheti. Még télen is szaporíthatjuk így a hajtásokat, amikor a talaj fagymentes. Ehhez mindössze az anyanövényre, egy éles késre, egy bambuszrúdra, egy virágcserépre, egy ásóra és némi türelemre lesz szükségünk.

A bujtáshoz erőteljes, nem túl idős klemátisz hajtásból induljunk ki, és ha szükséges, szedjük le a támasztékról. Töltsünk meg egy cserepet palántafölddel és helyezzük a talajba a hajtás közelében. Vezessük a hajtást sekélyen a virágföldbe és rögzítsük fémkampóval. Távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek a földdel érintkeznek, a hajtás csúcsát irányítsuk a bambuszrúd felé. A cserépben lévő földet ne hagyjuk kiszáradni! Amikor a bujtás már begyökeresedett, leválaszthatjuk az anyanövényről. A legjobb, ha tavaszig a növényen hagyjuk, így biztosan megerősödik. A leválasztás után célszerű az új növény csúcsát is visszavágnunk, hogy elágazásra serkentsük.

klematisz bujtassal dugvannyal 03

A dugványokkal történő szaporításhoz optimális, ha késő tavasszal vagy nyáron egészséges hajtásokat vágunk a növényről. A kisvirágú fajták, például az olasz iszalag, havasi iszalag, nagylevelű iszalag, hegyi iszalag, hálós iszalag esetében ezt bátran megtehetjük.

A dugványozáshoz egy éles, tiszta kést, gyökereztetőport és palántanevelő földet készítsünk elő. Ha van lehetőségünk, mini üvegházban gyökereztessük a növényt.

Először válasszunk ki egy egészséges hajtást és vágjuk több darabra egy éles késsel kb. fél cm-rel egy levél felett. Ezután kb. 3-4 cm-rel ez alatt, ferdén helyezve a kést metsszük a hajtást, hogy egy nagyobb vágásfelületet kapjunk. Most távolítsuk el a külső leveleket, hogy csökkentsük a párolgási felületet. Cserepezzük be a dugványokat: először mártsuk őket gyökereztetőporba, majd enyhén átlósan a levélpárig nyomjuk be őket a cserépnyi földbe. Végül óvatosan öntözzük meg a dugványokat, a leveleket pedig permetezzük vízzel. Egy mini üvegház segít kedvező, meleg, párás klímát teremteni. Ajánlott a dugványokat világos, de nem napos helyre tenni, 20-25 °C közé; a földjük legyen mindig nedves. 2-4 hét múlva gyökereket fejlesztenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR