A citromfa metszése: tudod, mikor van itt az ideje?

A citromfa metszése: tudod, mikor van itt az ideje?

Nem mindegy, mikor kapjuk elő a metszőollót.

Köztudott, hogy a lombhullató fák több ok miatt is rendszeres metszést igényelnek. Cél többek között a korona alakítása, szerkezetének javítása, annak megelőzése, hogy a termés súlya alatt esetlegesen letörjenek az ágak. Fontos továbbá az ágszerkezet szellősebbé tétele, illetve annak lehetővé tétele, hogy több fény jusson be a korona belsejébe. Végül, de nem utolsósorban a metszés a termés minőségét is nagyban befolyásolja. A többi gyümölcsfához hasonlóan a citromfa visszametszése is sokban hozzájárul az egészségesebb termések kifejlődéséhez. A kérdés csupán az, hogyan kell a citromfát helyesen megmetszeni és mi a metszés ideális ideje?

citromfa metszesenek ideje 02

A citromfa metszéséről

Bár a citromfa visszavágása valóban nagyobb, egészségesebb termést eredményez, a citrusfélék fája rendszerint meglehetősen erős, ennélfogva kevésbé valószínű, hogy az ágai a termés súlya alatt letörnének, ahogyan ez egyes más gyümölcstermő fákra jellemző. Továbbá a citrusfélék a korona bármely részén érlelhetnek termést, beleértve az árnyékos területeket is, így nem szükséges csupán azzal a céllal metszenünk, hogy több fényt juttassunk a korona belsejébe. Mindezek ellenére szükség van a citromfa időről időre történő megmetszésére.

Fiatal fák esetén a metszés a hajtások egy részét, illetve a gyengén, rosszul fejlődött ágakat érinti. Kifejlett fák esetén fontos továbbá az elhalt részek és a többit keresztező ágak eltávolítása.

Mikor ideális megmetszeni a citromfát?

Fontos, hogy a metszést a megfelelő időben végezzük el, nehogy kockára tegyük az az évi termést.

Azok, akik történetesen enyhe éghajlatú területen élnek és a szabadban nevelnek citromfát, kicsit nagyobb mozgástérrel rendelkeznek a metszés helyes időpontjának meghatározását tekintve; ilyen esetben a lényeg, hogy a legnagyobb kánikulában tilos metszeni! Egyéb esetekben, így nálunk is, a februártól áprilisig tartó időszak a legjobb a metszés elvégzéséhez, amikor az új hajtások még nem indultak növekedésnek a téli álmából ébredező fán.

citromfa metszesenek ideje 03

Hogyan metsszük meg a citromfát?

A citromfa metszésekor ügyeljünk arra, hogy az általunk használt metszőolló (vagy kerti fűrész) éles és tiszta legyen. Tanácsos továbbá kerti védőkesztyűt húznunk, hogy megóvjuk magunkat a fa szúrós töviseitől. Bár a citrusfélék fája nagyon erős, a kéreg vékony és sérülékeny, erre mindenképpen legyünk figyelemmel a metszés során.

Fontos, hogy egy-egy ág eltávolításakor ne tegyünk kárt a fa törzsében vagy abban a vastagabb ágban, amelyről az adott ágat lemetsszük. Ez azt jelenti, hogy a metszlapot úgy kell kialakítanunk, hogy ne legyen túl rövid a megmaradt csonk; az ún. ágkéreg gallért hagyjuk épen, belemetszeni nem szabad. A gallér meghagyása biztosítja tehát, hogy a fa védekezési rendszere ne sérüljön és a metszési seb maradéktalanul begyógyuljon.

A metszést mindig kezdjük a beteg, sérült, elszáradt, elhalt részek, hajtások eltávolításával. Ezt követően a rossz irányba, lefelé vagy a korona belseje felé nőtt vagy lehajló ágak kerüljenek sorra, illetve azok, amelyek a többi keresztezve nőttek. A rosszul fejlődött, gyenge ágakról se feledkezzünk meg.

Annak érdekében, hogy a kéreg esetleges sérüléseit megelőzzük, az eltávolítani kívánt nagyobb ágakat a biztonság kedvéért 2-3 részletben vágjuk le.

Az idős leveleket a metszéssel egy időben szintén eltávolíthatjuk; ezzel új levelek hozására késztetjük a fát. A tüskékből csak abban az esetben vágjunk le, ha nagyon útban vannak. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a metszés befejeztével elegendő hajtáskezdemény maradjon a fán.

Fontos, hogy az éves metszéskor soha ne távolítsuk el a korona több mint egyharmadát. Nagyobb méretű fák esetén a metszéssel a magasságot is szabályozzuk, ezzel növény a gondozását is megkönnyítjük. A metszést ne kapkodjuk el, teljesen egészséges ágakat csak erősen indokolt esetben vágjunk le.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR