Hogyan ültessünk és neveljünk fréziát?

Hogyan ültessünk és neveljünk fréziát?

Ettől a növénytől biztosan illatos lesz a kerted!

A nősziromfélék családjába tartozó fréziát (Freesia x hybrida) sokan csak vágott virágként ismerik. Pedig a kecses, színes virágaival díszítő lágyszárú növény hagymagumóit kiültethetjük a kertbe, az erkélyen virágládába, de tarthatjuk akár szobanövényként is egy napos, hűvös helyiségben.

Az illatos, 5 cm nagyságú virágok a rendszerint 30-40 cm magas, ritkásan elágazó szárakon sorban elhelyezkedve hosszú időn keresztül nyílnak. A levelek hosszúkásak, keskenyek.

frezia nevelese 02
pau.artigas

Mi szükséges a frézia neveléséhez?

A fréziát a kert olyan részébe telepítsük, amelyet a nap nagy részében zavartalanul ér a napsütés. A tápanyagokban kellően gazdag, nyirkos, jó vízelvezetésű talaj ideális a számára.

Az ültetőgödör elkészítéséhez használjunk egy kevés durva szemcsés homokot, valamint tőzegmohát, komposztot, talajtakaró fakérget, továbbá lebomlott, érett trágyát.

A frézia hagymagumóit a kertben 5-7 cm mélyre, egymástól pedig 7-8 cm távolságra ültessük el. Ügyeljünk arra, hogy a hagymák hegyes vége álljon felfelé. A hagymagumókat a fagyveszély elmúltával, tavasz közepén célszerű elültetnünk.

A vegetációs időszak alatt öntözzük a növényt bőségesen, de a virágzás elmúltával hagyjuk, hogy a talaj lassan kiszáradjon. Az elvirágzott növény lombját ne távolítsuk el, várjuk meg, amíg magától elszárad. Ezzel biztosítjuk, hogy a hagymagumók elegendő energiát tudjanak elraktározni a következő szezonra.

A mi klímánkon a növény fagyérzékeny, ezért a hagymáit a levelek megbarnulása és elszáradása után ősszel, az első fagyok előtt fel kell szedni és hűvös, száraz helyen teleltetni a következő tavaszig.

frezia nevelese 03
Jean-Michel Moullec

A frézia nevelése cserépben, virágládában

A frézia konténeres növényként is tartható. Ha cserépbe, virágládába ültetjük, elengedhetetlen, hogy az edény alján legyen vízelvezető nyílás. Ezzel megelőzhetjük, hogy a növény hosszasan vízben álljon és a hagymái rothadásnak induljanak. Az ültetéshez jó minőségű ültetőkeveréket használjunk. A hagymákat 5 cm mélyen, egymástól szintén 5 cm távolságra ültessük el.

frezia nevelese 05
M a n u e l

Ha az ültetőedénybe már az ültetéskor karót szúrunk, ezzel elkerülhetjük, hogy később esetleg kárt tegyünk a gyökérzetben. Amíg a hagyma kihajt, a cserepet tartsuk árnyékos helyen, a föld pedig enyhén nyirkos legyen. A hajtások megjelenése után elegendő vízzel öntözzük a növényt ahhoz, hogy a talaj egyenletesen nyirkos legyen, de soha ne álljon a növény pangó vízben.

A fejlődésben lévő konténeres fréziát hetente célszerű tápoldatoznunk vízben oldódó műtrágyával. Adagolás tekintetében kövessük a csomagoláson feltüntetett útmutatót.

A szobanövényként tartott fréziát állítsuk világos, napos helyre. A virágzási  idejét meghosszabbíthatjuk, ha éjjelente hűvös (10°-12°C-os) helyen tartjuk.

frezia nevelese 04
M a n u e l

Frézia nevelése magról

Ha magról nevelünk fréziát, számolnunk kell azzal, hogy 8-12 hónapba beletelhet, amíg a növény először virágot hoz. A magokat elültetés előtt 24 órára áztassuk be meleg vízbe.

Ha a fréziát szobanövényként kívánjuk tartani, a magokat gyakorlatilag bármikor elvethetjük a a lakásban. A csírázás során a környezet ideális hőmérséklete 18-23 °C. A csírázás körülbelül 25-30 napot vesz igénybe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR