A kardvirág sikeres átteleltetéséhez hamarosan fel kell szednünk a hagymákat!

A kardvirág sikeres átteleltetéséhez hamarosan fel kell szednünk a hagymákat!

A legjobb helyszín a pince.

A kardvirágok teleltetése kulcskérdés a hobbikertészek számára, hiszen a közkedvelt, mutatós növények nyáron az egyik legszebb színfoltját jelentik a kertnek. A vágott virágnak is kiválóan alkalmas kardvirágokból leggyakrabban hibrideket találunk a kertekben.

A karcsú, felálló füzérekben nyíló virágok szemet gyönyörködtetőek, a növény kb. 1,2 méter magasra is megnőhet. Napos helyen fekvő, jó vízáteresztő képességű talajban július-augusztusban bőségesen hozza virágait. Amennyiben azonban csak később, tavasszal kerül a földbe a hagyma, a virágzás is szeptemberre tolódik.

kardvirag atteleltetese 02

Miért kell a kardvirágokat egyáltalán teleltetni?

A kardvirág nem őshonos nálunk, enyhébb éghajlatú területekről származik, így például Dél-Afrika, Dél-Európa és a Közel-Kelet vidékéről. Ezért a mi szélességi körünkön javasolt, hogy a nedvesség és a fagy miatt ne hagyjuk a talajban télire a kardvirág hagymákat, mert nem tolerálják azt.

Ezért annak érdekében, hogy a virágzó szépség sokáig örömet szerezzen nekünk, a hagymákat a virágzást követően, ősszel, október-novemberben, de legkésőbb az első éjszakai fagy után szedjük fel. A legjobb időpont néhány esőmentes, száraz nap után következik el, mert ilyenkor könnyebb a talajt fellazítani és a hagymát megtisztítani. Ültető ásóval vagy villával egyszerűen szedjük fel a hagymát anélkül, hogy megsérülne és rázzuk le róla a földet.

kardvirag atteleltetese 03

A titok a kiszárítás

A sikeres teleltetéshez először is ki kell szárítani a felszedett hagymákat. Ehhez helyezzük őket egy fadobozba, vagy pedig zsákban lógassuk fel őket védett helyre, például a tető alá. A sérült, beteg darabokat válogassuk ki! A fertőzött növényi részeket semmiképpen se a komposztra dobjuk, hanem a kukába – ellenkező esetben könnyen továbbterjedhet a fertőzés más növényekre is.

Néhány napig hagyjuk nyugalomban, bolygatás nélkül száradni a hagymákat, majd vágjuk le a sárguló, száradó lombozatot közvetlenül a hagyma felett és távolítsuk el az elhalt gyökereket, elszáradt burokleveleket. Az optimális területen nevelt gladióluszok kicsi, fehéres sarjhagymákat hoznak, amelyek az anyagumó alapjához tapadnak. Óvatosan különítsük el őket kézzel! Ha folytatni szeretnénk a nevelgetésüket, helyezzük őket egy tálba, sovány ültetőföldbe és tegyük őket száraz, világos helyre a tél idejére. Csak 2-3 év elteltével fognak először virágot hozni.

Télre helyezzük az egészséges gumókat egy fadobozba vagy kartontartóba, ami szükség esetén újságpapírokkal is kibélelhető. Ne halmozzuk őket egymásra, legyenek lazán. A jövő évi ágyástervezéshez hasznos lehet, ha fajta és szín szerint felcímkézzük őket! Fedjük be enyhén a gumókat homokos-föld keverékkel, így nem száradnak ki. Átteleltetéshez jó választás lehet például egy sötét, hűvös pince, amennyiben teljesen száraz és fagymentes. Az ideális hőmérséklet 10 °C körül van.

kardvirag atteleltetese 04

Újra a szabadföldben

A kerti tároló, faház nem alkalmas erre a célra, mert a hőmérséklet erősen ingadozik, hidegkárok keletkezhetnek a szaporítóanyagban. A kazánházat pedig azért hagyjuk, mert a melegben idő előtt kezdenek kihajtani a hagymák.

Mivel a kardvirághagymákat a késői fagyok is veszélyeztetik, legelőször április végén hagyhatják el téli tárolójukat és kerülhetnek be a földbe. Az ültetési lyuk 10-15 cm mély legyen. Ha a talaj túl kötött, akkor keverhetjük egy kis homokkal is. Nagyon homokos talajban viszont mélyebbre ültethetjük a hagymát, ez növeli a növény stabilitását. A hagymák között hagyjuk 20-30 cm-nyi távolságot. Sokszor látjuk a kardvirágokat a kerítés mellett - ez a támaszték stabilitást ad a növénynek. Jól mutatnak együtt lángvirággal, füzérajakkal, izsópfűvel és küllőrojttal is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR