Amarillisz: így élvezhetjük a virágpompát sokáig és rendszeresen

Amarillisz: így élvezhetjük a virágpompát sokáig és rendszeresen

Hidrokultúrában is nevelhető.

Amikor az amarilliszről beszélünk, a legtöbb esetben valójában a lovagcsillag (Hippeastrum vittatum)  nevű növényre gondolunk – ezt a növényt elterjedten, ám tévesen amarillisznek nevezzük. Botanikailag ez nem teljesen helyénvaló, bár mindkét növény az amarilliszfélék családjába tartozik.

A svéd botanikus, Carl von Linné eredetileg a dél-amerikai származású lovagcsillagokat és az Afrikából származó hölgyliliomokat (Amaryllis belladonna, ezek a valódi amarilliszok!) sorolta az Amaryllis  nemzetséghez. Később a lovagcsillagok kikerültek innen és azóta kb. 70 fajjal és több mint 600 tenyésztési formával alkotják a különálló Hippeastrum  nemzetséget.

amarillisz viragpompa 05

A lovagcsillag egy szubtrópusi hagymás növény, speciális gondozást igényel annak érdekében, hogy karácsony körül gyönyörű virágokkal ajándékozzon meg minket.

Az erős, megfelelőn gondozott Hippeastrum  hagymák 3-4 virágszárat hoznak, azokon pedig nagy, szépséges virágok nyílnak a legkülönbözőbb színekben és mintákkal. Télen sok héten keresztül – gyakran egészen márciusig - örömünket lelhetjük a virágokban. Vigyázat: amennyire gyönyörűek, annyira mérgezőek! Kisgyermekek mellett ügyeljünk a biztonságos elhelyezésükre.

amarillisz viragpompa 02
Leonora (Ellie) Enking

Első nekifutásra ezek a legfontosabb ápolási tanácsok:

  • augusztusban hagyjuk a leveleket elszáradni és tartsuk hűvös helyen
  • novemberben ültessük át és finoman öntözzük
  • mérsékleten öntözzük, amint a hajtásfejlődés megindul
  • virágzás után vágjuk le a virág szárát
  • amikor a levelek képződnek, öntözzük többet és tápoldatozzuk
  • május végéig hagyjuk félárnyékos helyen, öntözzük és tápoldatozzuk rendszeresen.

amarillisz viragpompa 03
Leonora (Ellie) Enking

Ültetési útmutató

A kövér hagymákat december és február között tegyük stabil, erős agyag vagy műanyagcserépbe, úgy, hogy a hagymák fele legyen földdel borítva. Hidrokultúrában is jól fejlődik a növény, ilyenkor a hagymát teljesen be lehet borítani agyaggolyókkal. Bőségesen öntözzük meg, közvetlenül az ültetés után. A következő öntözést elhalaszthatjuk addig, amíg a virágrügy látható lesz.

A legideálisabb közeg számára a friss virágföld és a kaktuszföld egyenlő arányú keveréke. A virágrügy megjelenését követően növeljük az öntözés mennyiségét, mivel a növény vízigénye minden rügy, minden levél megjelenésével növekszik. Legyünk óvatosak, a hagyma ugyanis rothadásnak indulhat az állandó vízben állástól.

Ültetés után 5-8 héttel számíthatunk az első virágok megjelenésére. Ezt követően is szükség van a hosszú élettartamú, hatalmas virágok ápolására, így meglepő módon nyáron egy második virágzást is tapasztalhatunk. A kéthónapos ősz nyugalmi időszak után decemberben kezdődik újra a ciklus.

A szubtrópusi lovagcsillagok a tulipánokhoz és jácintokhoz hasonlóan a hagymás növények közé tartoznak. Életciklusuk különbözik a „normál” szobanövényekétől: őshazájukban az esős és száraz időszak váltakozásához alkalmazkodnak. A téli virágzási fázist tavaszi és nyári növekedési szakasz követi. Késő nyáron kezdődik a december elejéig tartó nyugalmi időszak. Annak érdekében, hogy a növények a lakásban is virágozzanak, ebben a ritmusban kell hasonló körülményeket szimulálnunk.

amarillisz viragpompa 04
Leonora (Ellie) Enking

Ápolási naptár egész évre

December és január: a virágzás időszaka. Alulról öntözzük a növényt, hogy a hagyma száraz maradjon. A leghosszabban akkor hozza virágait, ha nem túl napos helyen van, 18-20 °C-os szobahőmérsékleten.

Február: az elszáradt virágokat vágjuk vissza a szárukkal együtt, a többi maradjon állva.

Március/április: növekedési fázis-öntözzünk gyakrabban, és tartsuk a növényt kicsit melegebben, hogy a levelek megfelelően fejlődjenek. Az új virágok képzéséhez fontos, hogy a növény jól ellátott legyen vízzel, tápanyagokkal és fénnyel.

Májustól júliusig: Minden egy-két hétben adjunk folyékony tápoldatot az öntözővízhez. A legjobb, ha a cserepet egy félárnyékos helyre állítjuk.

Augusztus: állítsuk le az öntözést, hagyjuk elszáradni a lombozatot, hogy a növény nyugalmi fázisba kerüljön.

Szeptember és október: nyugalmi időszak – vágjuk le az elszáradt leveleket, és hagyjuk a hagymát kb. 15 °C-on, kiszáradt földben pihenni. Sötétbe is tehetjük, például a pincébe.

November: ültessük át a növényt friss virágföldbe úgy, hogy a hagyma fele kilátszódjon. Ha növényünk kis sarjhagymákat képzett, akkor azokat levehetjük és külön elültethetjük. A fiatal növényeknek néhány évre van szükségük ahhoz, hogy elég nagyok legyenek és virágokat hozzanak.

December: óvatosan nedvesítsük meg a talajt és állítsuk a növényt világos helyre, szobahőmérsékletre. Ha az új virágszárak elérik a 10 cm-t, hetente egyszer öntözzük a növényt. Ajánlatos pár naponta 180 fokkal elforgatni a cserepet az ablaknál, hogy a növény ne hajoljon túlságosan egy oldalra.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR