Hogyan védd a rózsát minden vegyszer nélkül?

Hogyan védd a rózsát minden vegyszer nélkül?

Érzékeny növény a rózsa: a gombák, tetvek és talajlakó rovarok gyorsan végeznének vele, ha nem kapna a kertésztől elegendő figyelmet.

Sajnos a betegségek és kártevők miatt gyakran nem olyan vonzó a rózsák látványa a kertünkben és a várva várt virágok helyett már csak elszáradt szárakat és barna leveleket találunk. Ezek a bio tippek megmutatják, hogyan kell megvédeni a rózsát vegyszerek nélkül a károsítók ellen, hogy szép virággal kedveskedjenek nekünk!

Rózsa

Bio tippek következnek az egészséges rózsáért!

Fokhagyma a betegségek ellen

Ha a rózsa tavasszal kihajtott az új levelek és hajtások permetezésével megakadályozhatjuk a gombák okozta betegségek fellépését, mint a lisztharmat, a csillagpenész vagy a rózsarozsda. Erre a célra kiválóan alkalmas a fokhagyma!

A recept pedig a következő: 20 gerezd fokhagymát forraljuk fel 1 liter vízben 15 percig, majd a főzetet hagyjuk 24 órát állni. Hígított vízzel (1:10 arányban) három napon át reggel, délben és este permetezzük le a rózsákat. Illatos rózsánál a földbe is szúrhatjuk a fokhagyma gerezdeket permetezés helyett!

Így hat a csalán

A csalánlevél kiváló trágya és nem utolsó sorban erősíti a növények immunrendszerét. 1 kg csalánt (legjobb csak a leveleket felhasználni), felaprítunk és 10 liter esővízzel egy edénybe meleg, napos helyre tesszük. Amikor már nem habzik és sötét színű lesz, elkészült a lé, amit szitán keresztül szűrjünk le. Ha trágyázni szeretnénk a rózsát, akkor hígított vízzel 1:10 arányban permetezzük a növényeket, de csak virágzásig! Ha viszont permetezni szeretnénk vele, akkor erjedés előtt (mielőtt habzik) szűrjük le és csak enyhén hígítva, borús időben, kéthetente permetezzük le a rózsákat.

Tréfáljuk meg a levéltetveket

A levéltetvek jelenléte a rózsabimbókon gyakori látvány, aminek leginkább csak a madarak, a fátyolka lárvák és a katicabogarak örülnek. Ezek a hasznos élő szervezetek természetes módon gyérítik a levéltetveket. Ezen felül a csalán főzet is segíthet a növényi nedveket szívogató kártevők ellen: összevágott csalán leveleket forrázzuk le forró vízzel, hagyjuk állni egy éjszakán át, majd szűrjük le. Ezzel a teával öntözzük a rózsabimbókat és a siker garantált lesz!

Megfelelő talajtakarás segít a gombák ellen

Amíg kicsi a rózsánk kezdetben a levágott fű, csalán és zsurlólevél keveréke kiválóan alkalmas talajtakarásra, sőt még azok magas nitrogéntartalma is zöldíti a rózsákat. Júniustól azonban jobb, ha páfrány, büdöske vagy körömvirág levágott levelét használjuk. Mielőtt azonban elvégezzük a talajtakarást a régi, lehullott leveleket távolítsuk el, hiszen az előző évi gomba spórák gyakran ezeken telelnek át!

Rózsa

Gilisztaűző varádics a lárvák ellen

Nemcsak a bogarak, hanem azok lárvái is károsítják a rózsákat. Az augusztustól kikelő lárvákat gilisztaűző varádics főzettel távol tarthatjuk a kedvenceinktől, ami akár a fonálférgek ellen is hatásos lehet. A kifejlett bogarak a nap folyamán alig láthatók, de a táplálkozásukkal nyomot hagynak a leveleken, bimbókon. Az éjszaka aktív bogarakat összegyűjthetjük, ha kora reggel törölközővel megrázzuk a rózsákat és a lehullott bogárkát összeszedjük.

Nem kell mindig a kemikália, a természet is tud nyújtani számos egészséget támogató trükköt! De ha valaki nem akar gyógynövények gyűjtésével és főzet készítéssel vesződni számtalan biológiai készítmény nyújt hasonló segítséget a kórokozók és kártevők ellen!

Akinek nincs ideje vagy kedve a fentieket elkészíteni, akciós biológiai csomagok közül is választhat >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR