Hogyan védekezzük a levéltetvek ellen?

Hogyan védekezzük a levéltetvek ellen?

A levéltetvek ellen szinte csak permetezéssel védekezhetünk, de jelentősen csökkenthetjük e munkát, ha időben észrevesszük a veszélyt.

A száraz és meleg időjárás módfelett kedvez a kártevők – különösen a levéltetvek elszaporodásának. A cseresznyefák hajtásvégi levelein tömegesen szívogatnak a fekete levéltetvek, a szilvafákon, az őszibarackfákon, a rózsabokrokon a zöld, az almafákon a hamvas levéltetvek szaporodtak el. Csöpög a mézharmat nevű, a levéltetvek által termelt cukros váladék szinte minden fáról és bokorról, és a napfényben csillogó levelek is a levéltetvek jelenlétéről árulkodnak.

Feketék

A levéltetvek ellepték még a gyomnövényeket is: szerencsére, ilyen körülmények között a katicabogarak és az egyéb hasznos rovarok is szaporodnak, ámde a permetezést nem képesek teljes mértékben helyettesíteni.

Jó sokan vannak!

A levéltetvek elleni védekezésre sokféle rovarölőszer áll a kertészkedők rendelkezésére. Ezek közül a legegyszerűbb a Decis WST használata, mert ennek egy tablettáját csupán bele kell dobni 10 liter vízbe és miután pezsegve feloldódott, máris lehet kezdeni a permetezést. Hatásos levéltetű-irtó szer a Zolone, a Fendona, a Chinetrin, a Mospilan, a Karate, az Unifosz és a Vektafid S is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR