Levéltetvek a zöldbabon – hogyan lehet megelőzni?

Levéltetvek a zöldbabon – hogyan lehet megelőzni?

Olvasónk a fekete levéltetveknek szeretne végleg búcsút inteni.

"Abban szeretnék kérni tanácsot, hogy hogyan lehet megelőzni, hogy a ragadós, fekete levéltetű rátelepedjen a zöldbabbokorra. Arról hallottam, vannak olyan növények, amelyek a zöldbab sorai közé ültetve távoltartják a levéltetveket. Milyen növényt ajánlanak, és igaz-e?"

Válasz:

A fekete levéltetű vándorló, úgynevezett migráló levéltetű faj, megtelepedését biztonsággal nem tudja megelőzni. Vannak évek, amikor kevés tetű egyed van, más években viszont igen tömegesen telepedik meg a babon, és gyorsan felszaporodik. A védekezésnél úgy tudja a kémiai beavatkozások (permetezések) számát minimálisra csökkenteni, ha a levéltetvek betelepedésének észlelésekor a fertőzött leveleket eltávolítja, lecsípi, nem engedi a következő nemzedéket kifejlődni. Ez a javaslatom házi kerti termesztésre vonatkozik. Ha betelepedéskor 1 alkalommal permetez, utána már abban az évben valószínű erre nem lesz szükség, mivel vándorlása (tápnövény keresése) a tavaszi hetekben lezárul. Levéltetvek ellen a paraffin olaj és napraforgó olaj tartalmú biotermesztésben is engedélyezett rovarölő szerek is hatásosak, de csak a betelepedés időszakában, amikor még kevés egyed él a babon, és a levelek nem sodródnak össze a tetű kár következtében. Ezek: Agrol-Plusz, Vektafid A, Biola-Agro.

Amennyiben a levéltetvek betelepedtek és felszaporodtak, észlelésüket követően minél előbb speciális levéltetű ölő rovarölő szerrel ajánlom lepermetezni, de csak felszívódó hatású szerrel, mert csak ezek jutnak el a már összecsavarodott levelekben meghúzódó egyedekhez. Például a Chess, Pirimor, Teppeki. Természetesen vannak még más, széles ölő hatással rendelkező rovarölő szerek is, melyek a levéltetveket is ölik, ezekkel is védekezhet: Actara, Mospilan, Karate, Decis, Apacs. Az ajánlott szerek mind a szabad forgalmú kategóriába tartoznak, tehát szabadon, recept nélkül vásárolhatók. Bármelyik megoldást választja, kevesebb beavatkozásra van szüksége, ha a fertőzés kezdetén cselekszik. A növényeket 1-2 naponta érdemes végignézni, csak így tűnik fel, ha valami elváltozás jelenik meg az állományban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR