4 háztartási szerrel harcolhatunk a gyapjas levéltetvek ellen

4 háztartási szerrel harcolhatunk a gyapjas levéltetvek ellen

A szobanövényeket támadó kártevőket szerencsére megállítják e szerek, ráadásul legtöbbjük minden háztartásban megtalálható.

A meleg, páradús helyiségekben tartott növényeken gyakran felüthetik a fejüket a gyapjas levéltetvek. A növény szemmel kevésbé látható részein rejtőznek, így sok esetben csak akkor fedezzük fel őket, amikor már igencsak elszaporodtak. A testüket fedő fehéres, lisztszerű viaszréteg védi őket a külső behatások ellen. Elmondhatjuk, hogy a hobbikertészek rémálma a gyapjas levéltetű, mivel a növény nedvét szívogatva fokozatosan legyengítik azt, ami végül a növény pusztulásához is vezethet.

Gyapjastetű

Izopropil-alkohol az elektronikai boltból

Az izopropil-alkohol a legegyszerűbb módja annak, hogy megszabaduljunk a kerti vagy szobanövényeinket károsító gyapjas levéltetvektől. Az izopropil-alkohol hatékony fertőtlenítő szer, elpusztítja szinte az összes kórokozót. A gyapjas levéltetveken alkalmazva ugyanilyen hatékony, a szerrel érintkezve a tetvek azonnal elpusztulnak. Soha ne használjunk más fajta alkoholt, mint például az etanol vagy a metanol, mivel azok károsíthatják a növényeket.

Az izopropil-alkoholt a gyapjas levéltetvekkel fertőzött növényekre vattapamacsok segítségével vihetjük fel. A pamacsokat alaposan áztassuk be izopropil-alkoholba, majd töröljük le velük a növényen látható levéltetveket. Ha a növényen egész kolóniák telepedtek meg, kiirtásukhoz öntsünk az izopropil-alkoholból közvetlenül a csoportosulásra.

Vigyázat! Az izopropil-alkohol elfogyasztva, bőrön át felszívódva, belélegezve is mérgezést okozhat! Használjunk védőkesztyűt!

Gyapjastetű

Mosogatószer a konyhából

A mosogatószer szintén alkalmas a gyapjas levéltetvek kiirtására. Keverjünk el 2 teáskanál mosogatószert 1 liter meleg vízben. Flakonba öntve alaposan keverjük el. Az oldat áthatol a levéltetvek viaszos bevonatán és elpusztítja azokat.

Töltsük a saját készítésű permetet egy permetező palackba és juttassuk ki közvetlenül a gyapjas levéltetvekre. Figyeljünk arra, hogy a levelek fonákjára és a növény szárára is jusson a permetléből, mivel ezeken a területeken telepszik meg a levéltetvek nagy része.

Alkohol, víz, folyékony szappan keveréke

Ahhoz, hogy még hatékonyabb házi készítésű szerhez jussunk a gyapjas levéltetű ellen, készítsünk mixtúrát a fenti komponensek elegyéből. Az alkohol és a folyékony szappan együtt hatékonyan csökkentik a kertben elszaporodott gyapjas levéltetvek számát.

Az oldat elkészítéséhez keverjünk össze egyenlő arányban vizet és alkoholt úgy, hogy másfél liter folyadékot kapjunk. Adjunk hozzá 1 teáskanál folyékony szappant, majd töltsük a keveréket egy szórófejes flakonba. A fertőzött növényeket rendszeresen permetezzük meg vele, hogy távol tartsuk mind a kifejlett levéltetvektől, mind azok lárváitól.

Erős Pista, fokhagymakrém, ecet a tuti hozzávalók

A csípős paprikakrém, a fokhagyma és az ecet végzetes kombináció a gyapjas levéltetvek számára. Elegyük gondoskodik arról, sikeresen megszabaduljunk az élősködőktől.

Keverjünk bele 15 ml fokhagymakrémet, 15 ml csípős paprikakrémet és 15 ml ecetet egy liter vízbe. A növényeket többször is permetezzük meg, hogy valamennyi levéltetű biztosan elpusztuljon. Az oldatot először mindig próbáljuk ki néhány levélen, nehogy a túl erős keverék megégesse a növényt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR