Hogyan virágoztassuk gyorsan és hosszan az árvácskát?

Hogyan virágoztassuk gyorsan és hosszan az árvácskát?

Az ősszel ültetett árvácska átvészeli a fagyokat és a legkorábban kinyíló virágok egyike lesz, majd egész nyáron virít. Van még náhány praktikánk, ha kíváncsi vagy.

Ha azt mondom, hogy szentháromság violája, akkor kevesen tudják, hogy a közismert árvácskára gondolok, amelynek az előnevelt palántáit kora ősszel kell kiültetni, hogy a fagyok beálltáig alaposan begyökeresedjenek, sőt virágozzanak is, mert ebben az esetben károsodás nélkül átvészelik a tél ártalmait, tavasszal igen korán fejlődésnek indulnak és virágaikkal a nyár közepéig díszítik a környezetünket.

Árvácska

A valamikor szerény árvácska új fajtái - a nemesítők jóvoltából - pompás és tartós virágokat nyitnak. Ezeknek a szirmai különböző variációkban tündökölnek a fehértől a sötét liláig és az a különlegességük, hogy egy virágban három színű sziromlevelek vannak. Ezért kapta a botanikában a Viola tricolor, azaz háromszínű viola nevet. Nagyon kifejező arca van!

Az árvácskát lehet tálba, cserépbe, balkonládába vagy akár virágágyba is ültetni, csak az a fontos, hogy a talaja mindig nyirkos, vízáteresztő legyen. Jóllehet nagy, bojtos gyökérzetet nevel, sok tápanyagra nincs szüksége! A rendszeres öntözés azonban életfontosságú a számára.

Szépséges

Nagy előnye az árvácskának, hogy kevés helyet igényel, ezért a kiskertek nélkülözhetetlen virága, különösen a miniatűr virágú fajták. A nyár derekáig folyamatosan virágzik és a legszebb márciustól májusig. Ha az egynyári virágok palántáit ekkor ültetjük ki, akkor folyamatos virágpompát tudunk elérni a kertben. Az árvácskának csupán egy betegsége van, a Fusarium nevű gomba. A fertőzött töveket ki kell emelni, nagyon fertőzött helyre árvácskát nem ajánlatos ültetni.

Megázott

Ki szereti az árvácskát?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR