Hortenziából szárazvirág? Íme a legjobb módszer!

Hortenziából szárazvirág? Íme a legjobb módszer!

A hortenzia virágaiból sokféleképpen készíthetünk szárazvirágot. Most az egyik leginkább bevált, 'vizes' módszert mutatjuk be.

Akinek a kertjében van hortenzia, bizonyára sokszor kívánta már azt, bárcsak a gyönyörű virágfejeket valamilyen módon meg lehetne őrizni elvirágzás után is. A jó hír, hogy a hortenziavirágokat szárítással hosszabb ideig el lehet tartani.

A hortenziavirágok valójában azon virágok közé tartoznak, amelyek sokszor maguktól is szépen megszáradnak. A már száraz virágok esztétikus látványt nyújtanak és akár hónapokig is eltarthatók. Számtalan módja létezik annak, hogyan készítsünk szárazvirágot a hortenzia virágaiból. Az alábbiakban következzen egy olyan módszer, amelynek során a víz is nagy szerepet kap: segít abban, hogy a hortenziavirágok megőrizzék eredeti színüket és a szokásosnál hosszabb ideig eltarthatók legyenek.

hortenziabol szarazvirag 03

1. Mit jelent a helyes időzítés?

A hortenzia szárítása során a legnagyobb kihívást a helyes időzítés jelenti. Azaz annak megítélése, hogy pontosan mikor is ajánlott a virágfejeket lemetszenünk a növényről. Ha a virágzás csúcspontján vágjuk le azokat, még túl sok nedvességet tartalmaznak ahhoz, hogy gyorsan meg tudjanak száradni és megőrizzék szépségüket. Ha pedig túl későn fogunk hozzá a művelethez, a virágok óhatatlanul meg fognak barnulni.

Egyes hortenziafajták, mint például az 'Annabelle'  esetén valóban nehéz megítélni, mikor jött el a "lefejezés" ideje, mivel a virágzat színe nem sokat változik a virágzás során: fehérből mindössze halványzöld színre vált. Az alábbiakban ehhez is nyújtunk segítséget, de őszintén szólva előfordulhatnak olyan évek, amikor egyszerűen lehetetlen olyan virágokat találni a hortenziabokron, amelyek már készen állnak a lemetszésre, de még nincsenek rajtuk barna foltok. Ebben az esetben a barna virágokat egyenként távolítsuk el. Erre sort keríthetünk a virágfej lemetszésekor, de később is, amikor a megbarnult részek már teljesen elszáradtak.

hortenziabol szarazvirag 02

2. Ekkor kell lemetszeni a megszárítani kívánt hortenziavirágokat

Szárazvirágkészítéshez a hortenziavirágok lemetszésének ideális ideje a szezon vége felé van, augusztus és október között, amikor a nagyobb szirmok, amelyek valójában sziromszerű csészelevelek, épp elkezdenek hervadni vagy színt váltani, és a színes csészelevelek között megbújó apró, valódi virágok kezdenek szirmot bontani. Ha esetleg nehéz megtalálnunk az apró virágokat, akkor a döntést egyszerűen a színváltozás alapján is meghozhatjuk.

Nem kell azonban túl sokat aggódnunk a pontosság miatt. A hortenzia szerencsére eléggé elnéző e tekintetben. Akár a bokron is hagyhatjuk megszáradni a virágokat, egészen addig, amíg a szirmok tapintásra papírszerűvé nem válnak. Igaz, ez esetben nem garantált, hogy legszebb színű szárazvirágot kapjuk végeredményül, és nem lesz olyan sokáig eltartható sem, mint az alábbiakban részletezett, vízben történő szárítás esetén. Mindenesetre vitathatatlanul könnyen kivitelezhető megoldást jelent. Azt is vegyük figyelembe, hogy tartósan csapadékos időjárás esetén nem jó ötlet a hortenziavirágokat a bokron hagyni megszáradni. A virágok már azelőtt meg fognak barnulni, mielőtt lehetőségünk lenne teljesen megszárítani azokat.

3. A hortenziavirágok előkészítése a szárításhoz

A vízben történő szárítás elősegíti, hogy a hortenziavirág megtartsa a színét a szárítás során, és akár hónapokig mutatós, dekoratív maradjon. Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet vízzel készíteni szárazvirágot, azonban, ha sikerül elérnünk a hortenziavirágok lassú kiszáradását, akkor mind a színüket, mind az alakjukat szépen meg fogják őrizni. Ezzel a módszerrel még a szárak is erősebbek, merevebbek lesznek.

Első lépésként vágjuk le a hortenzia virágait a bokorról. Mindegyiket kb. 30-40 cm hosszú szárral együtt metsszük le. Ezután távolítsuk el a szárakról a leveleket.

hortenziabol szarazvirag 04

4. Így lesz a hortenziából szárazvirág vízzel

Állítsuk a frissen levágott virágokat egy friss vízzel megtöltött vázába. Ügyeljünk arra, hogy a szárak legalább félig a vízben álljanak.

Állítsuk a vázát egy hűvös, közvetlen napsütéstől mentes helyre. Ilyenkor a virágok még igen tetszetősek, így remekül fogják díszíteni az adott helyiséget.

A vízre ne töltsünk rá; hagyjuk, hogy a vázából lassacskán elpárologjon. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a hortenzia természetes úton szépen megszáradjon, ahelyett, hogy egyszerűen kiszáradna. Mire a víz teljesen elpárolog, a hortenziának száraz, papírszerű tapintása lesz; ekkor már készen áll arra, hogy szárazvirágként felhasználjuk.

hortenziabol szarazvirag 01

5. Hasznos tippek, egyéb hortenziaszárítási eljárások

A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják az a módszert is, hogy a hortenziavirágokat fejjel lefelé lógatva a levegőn szárítják meg. Mivel méretes virágfejekről van szó, szerencsésebb, ha nem kötünk csokrot a virágokból, hanem külön-külön szárítjuk meg azokat. A levegőn szárított hortenziavirágok rendszerint kissé törékenyebbek, mint a vízben szárított virágok, de még mindig gyönyörűek lesznek.

Egyéb elterjedt virágszárítási módszereket is kipróbálhatunk, ezek közé tartozik például a szilikagél alkalmazása vagy a mikrohullámú sütőben való szárítás.

Bár nem ez az optimális megoldás, a lemetszés idejét kissé kitolva várhatunk egészen addig, amíg a burgundivörös, rózsaszín, zöld vagy kék hortenziavirágok jellemzően őszi színárnyalatot nem vesznek fel. Bár nem ez az ideális módja a hortenziavirágok megszárításának, végeredményül meglehetősen érdekes tónusukat fogunk kapni, és a virágok is jó ideig eltarthatók lesznek.

Ne feledjük azonban: bármilyen módszert is válasszunk a hortenziavirágok megszárítására, számolnunk kell azzal, a szárazvirág a színét körülbelül 1 évig fogja megtartani. Bármennyire is nem szeretnénk, ezt követően menthetetlenül, fokozatosan ki fog fakulni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR