Dehidratált dekoráció: szárazvirágok kertből, mezőről

Dehidratált dekoráció: szárazvirágok kertből, mezőről

Jól illeszkednek a modern környezetbe, változatosak, színesek, kezelést nem igényelnek és sokáig eltartanak. Milyen szárazvirágokkal díszítsük otthonunkat?

Egyre többen díszítik lakásukat, munkahelyüket szárazvirágokkal, amelyekből némi ízléssel és hozzáértéssel nagyon csinos asztal- és falidíszeket, csokrokat, koszorúkat lehet készíteni. Ezek jól illeszkednek a modern környezetbe, változatosak, színesek, kezelést nem igényelnek és sokáig eltartanak. Persze, ha néhány hónap múlva beporosodnak, eltöredeznek, akkor már ki lehet dobni őket.

A szárazkötészet anyagának egy részét megtermelhetjük a kertben, más részét kirándulások során lehet erdőn-mezőn összegyűjteni.

Kertben terem az évelő, hosszú szárú, sárga virágú cickafark, a tarka szalmavirág, a fátyolka, a gyöngyházfényű "pénzei" miatt kedvelt holdviola (júdáspénz), a lampionvirág, a borzas kata (Nigella). Ezeket a legalkalmasabb érési stádiumban, nem túlságosan későn levágni a tövükről, és kis csokorba kötve árnyékos, szellős helyen felakasztva szárítani.

Júdáspénz és zsidócseresznye

Vizes árokpartokon gyűjthetjük össze a gyékénybuzogányokat, a cirokbugákat. Parlagokon, szántóföldi táblák szélén nő a tüskés termésű takácsmácsonya és az érdekes selyemkóró. Gabonatábláról szedhetünk szép búza- és árpakalászokat. Erdő terem nagyon dekoratív taplógombákat, a bogyókkal ékes ágakat és a szép fakérget.

Néhány terményt érdemes megfesteni, de arra vigyázzunk, hogy ezek ne kapjanak harsány, vásári színt. Festésre a papírboltokban lehet tojásfestéket vásárolni. Ezt vízben feloldjuk, és a máktokot, a mácsonya termését belemártjuk, majd megszárítjuk. Az ötletesség itt tág teret kaphat!

Színesek lettek

A szárazkötészet egyetlen fontos, vásárolt anyaga az ún. tűzőhab, amelyet a virágüzletek árusítanak. Ezt az anyagot poránhab néven nagy mennyiségben használják az építőiparban szigetelésre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR