Igazi színbombák télre: ezért legyen azáleád!

Igazi színbombák télre: ezért legyen azáleád!

A kakukkvirág vagy juhkergítő az időszak leggazdagabban virágzó cserepese.

Az azáleák a rododendronok rokonai. Feltehetően Japánból, Kínából, Tajvanról származnak, eredeti élőhelyükön 15°C éves átlaghőmérséklet és magasabb páratartalom mellett nőnek. Az azálea Kínában a nőiesség szimbóluma. Kínai nevének jelentése egyébként kakukkvirág: ezt abból a hiedelemből eredeztetik, miszerint az azálea az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjad. Másik kínai neve „juhkergítő”, mivel ha a juhok megeszik, tántorognak, majd elhullanak tőle.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a növényt egyenletesen borítsák a gyertyaalakú virágrügyek. A bimbók némelyikén már a virágszínt is leleshetjük, ha picit kinyíltak. Kínában piros színben nő vadon, de a nemesítők munkájának hála ma már tengernyi változatban létezik, a fehértől a cirmoson át a rózsaszínig.

azalea teli szinbomba 01

Az azálea árnyékos, nedves helyet kedvel. Állítsuk hűvös, nem túl napos helyre, így tovább tart a virágzása is. Ha csak melegebb szobával rendelkezünk, akkor ajánlatos legalább éjszakára átköltöztetni egy hidegebb, fagymentes helyre őket. Az öntözés viszont nagyon fontos, a cserépben lévő föld legyen mindig nedves kicsit, viszont a gyökerek ne álljanak vízben!

azalea teli szinbomba 03

Öntözéshez lehetőleg használjunk lágy vizet, vagy felforralt és lehűtött csapvizet, de az esővíz és a hólé a legjobb számára, hiszen ezek természetes csapadékok. A klóros hideg csapvíztől elpusztul kedvencünk. Eredeti élőhelyén savanyú a talaj, ezért a mi meszes talajaink mellett tovább nehezítjük a helyzetét, ha meszes csapvízzel locsoljuk.

Megfelelő bánásmód mellett az azálea évről évre hozhat virágokat, akár 30 évig is élhet. Májusban, a fagyok elmúltával akár a kertbe, teraszra is kitehetjük növényünket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR