Így gondozzuk a különleges virágú és bogyójú kései végzetfát!

Így gondozzuk a különleges virágú és bogyójú kései végzetfát!

A virága, de még inkább a termése az, amivel felhívja magára a figyelmet a kései végzetfa.

A kései végzetcserje vagy végzetfa (Clerodendrum trichotomum) Japánban és Kínában őshonos, nagyobb méretű cserje vagy kisebb fa. Egyik érdekessége, hogy a leveleit az ujjaink között szétmorzsolva cukrozott mogyoróvajra emlékeztető illatot érzünk. Még inkább érdemes azonban kivárnunk a virágzását, ekkor válik ugyanis igazán ámulatba ejtővé. Mind a virágai, mind a bogyós termései rendkívül dekoratívak. Akinek sikerült az érdeklődését felkeltenünk e szemrevaló növény iránt, az az alábbiakból minden fontosat megtudhat a gondozásával kapcsolatban. Íme:

kesei vegzetfa 02
bastus917

Amit a kései végzetfáról tudni érdemes

A kései végzetfa terjedelmes lombhullató cserje, amely nyár végén hozza édes illatú, fehér, jázminszerű virágait. Elvirágzás után jelennek meg a növényen a fényes, kékeszöld színű bogyótermések. A bogyókat csillag alakban mályvaszínű, húsos csészelevelek veszik körül. Az első fagyok hatására a végzetfa lombját alkotó nagy, szív alakú levelek elszáradnak, lehullanak. A mi éghajlati viszonyaink között tanácsos a végzetfát a kert egy védett részébe ültetnünk, és a téli hónapokban takarással óvnunk.

Rendszerint 3-5 méter magasra nő, lombja laza, kerek vagy ovális alakú. Igény szerint nem csupán bokrot, de egyetlen törzset meghagyva alacsony fácskát is nevelhetünk belőle; metszéssel alakítsuk a kívánt formára. Előnye, hogy dézsás növénynek is kiválóan alkalmas.

kesei vegzetfa 03
bastus917

A kései végzetfa gondozása

Bár a kései végzetfa a félárnyékos fekvést is jól viseli, napos helyre ültetve hozhatjuk ki belőle a maximumot; azaz a lehető legszebb, legsűrűbb lombot, illetve a lehető legnagyobb virágokat és bogyókat. A növény jó vízelvezető képességű talajt igényel, a tartósan vizenyős talajt megsínyli.

Nem igényel különösebben sok törődést. Bár a jól meggyökeresedett végzetfa viszonylag jó szárazságtűrő, nyári aszály idején ne sajnáljunk tőle egy-egy kiadós öntözést.

Előfordulhat, hogy ideális tartási körülmények között a növény nem kívánt mértékben elkezd terjeszkedni a kertben. Hogy ennek gátat szabjunk, a növény gondozásához hozzátartozik a felesleges fattyúhajtások rendszeres tavaszi vagy őszi eltávolítása.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR