Így készíts mini melegházat PET-palackból!

Így készíts mini melegházat PET-palackból!

El vagyunk ragadtatva a kerti melegházak ötletétől, és ezzel bizonyára nem vagyunk egyedül. De mit tegyen az a kertész, akinek nem elég nagy a kertje?

Nos, az egyik lehetséges megoldás a kiürült PET-palackokból készített több, kicsi melegház. Saját kezűleg, könnyen elkészíthetők, és biztosan lehetünk benne, hogy a növények is meghálálják a gondoskodásunkat.

Ezeknek a remek, rögtönzött melegházaknak az egyik nagy előnyük, hogy némileg meghosszabbítják a vegetációs időszakot. Lássunk tehát néhány hasznos tanácsot, hogyan vihetjük teljes sikerre a PET-palackos projektet!

Ennél egyszerűbb már valóban nem is lehetne: mindössze vágjuk le egy méretes műanyag flakon alját és csavarjuk le a kupakját. Ezzel gyakorlatilag meg is vagyunk a mini "melegházzal"!

pet palack meleghaz 01

pet palack meleghaz 02

pet palack meleghaz 03

pet palack meleghaz 04

pet palack meleghaz 05

pet palack meleghaz 06

Egyszerűsége dacára meglepően hatásos: a hőmérsékletet akár 10 °C-kal is megemeli, és így kiválóan alkalmas arra, hogy kedvezzünk vele a meleg időjárást igénylő növényeknek, például a paradicsomnak, a paprikának vagy a padlizsánnak.

Hasznos tanácsaink a maradéktalan siker érdekében:

  • válasszunk minél nagyobb PET-palackokat, hogy a velük betakart növények minél tovább tudjanak gyarapodni a hideg időszak alatt.
  • a zárókupakot vegyük le! A teljesen zárt mini üvegházak délben túlságosan felforrósodhatnak. A használatukra a legideálisabb a 7 és 18 °C közötti hőmérséklettartomány.
  • amikor palánták még kicsik, a legyegyszerűbben úgy láthatjuk el őket elegendő vízzel, ha a flakonnál szélesebb körben egy kis medencét készítünk a növény töve köre a talajon. Így a víz könnyebben be tud szivárogni a talajba a mélyedésen keresztül.

Fotók: apieceofrainbow.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR