Építs hidegágyat, hogy mielőbb zöldet szedegethess!

Építs hidegágyat, hogy mielőbb zöldet szedegethess!

365 napos kertészeti szezon.

A hidegágy rengeteg előnnyel jár: használatával a kerti szezon akár 365 napig is tarthat. Kora tavasszal a hidegtűrő zöldségfélékhez vagy palántaneveléshez alkalmazható, de állandó termesztésre is bevethetjük, sőt, télen sem kell üresen hagynunk. Könnyen áthelyezhetőek, szétszedhetőek, és akár házilag is barkácsolhatunk, nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat.

korai agyas zoldet szedhess 04

Készen kapható vagy házilag készített?

Általában készen kapva sem túl drágák ezek az ágyás-keretek, de stabilabb szerkezetet építhetünk magunk is kemény, masszív fából. A legegyszerűbb változatok sima fadeszkából, vagy falapokból készült keretek. A fedél kerete is készülhet fából, ebbe kerüljön az erős, átlátszó fólia. Valamivel drágább a polikarbonát lap (ami akár több rétegű is lehet), de érdemes beruházni, mert jobban ellenáll az időjárásnak és jobban is szigetel –a földből sugárzó hőt is megtartja. A felnyitható-kitámasztható fedél a szellőzést is lehetővé teszi.

korai agyas zoldet szedhess 01

Anyagok és méretek

Egy átlagos méretű korai ágyáshoz jól használható a legalább 20 mm vastag lucfenyő deszka, de még jobb, ha rothadásnak ellenállóbb fából készítjük, pl. vörösfenyőből, tölgyből vagy Douglas fenyőből. Minden esetben szükséges az anyagot kezelni a növényekre nem ártalmas favédő szerrel. Célszerű a keretet elől min. 35 cm-esre, hátul 50 cm-esre készíteni, ha viszont nagyobb növényeket is tervezünk nevelni, akkor még magasabb lehet.

A ferde forma lehetővé teszi a beeső fény jobb kihasználását. A szélesség ne haladja meg az 1 métert, hogy a középen lévő növényeket is elérjük, a hátsókat így is célszerű a másik oldalról megközelíteni. A hossza tetszés szerint és a rendelkezésre álló hely szerint választható, egy 1,5-2 méteres ágyás már egész nagy területet ad, elegendő az első salátákhoz, retekhez.

A fedélhez az üveg helyett, a törésveszély miatt jobb vastag fóliát használni. Kapható olyan automatikus szellőztető is, amely a hőmérséklet függvényében kinyitja és becsukja a fedelet. Ellenkező esetben nekünk kell a rendszeres szellőztetésről gondoskodnunk.

korai agyas zoldet szedhess 02

Az ideális helyszín kiválasztása

Először is azt kell felmérnünk, hogy mekkora helyet tudunk felszabadítani egy ilyen ágyásnak. A fából készült szerkezet előnye, hogy könnyen tárolhatjuk is, hiszen bármikor felszedhetjük. A téglából emelt ágyás ugyan masszívabb, de nem tudjuk egyszerűen elbontani, áthelyezni.

A hidegágyak úgy működnek, mint egy miniatűr üvegház. A hőt egy természetes fűtőberendezés biztosítja, amely csapdába ejti a beérkező fényt. Emiatt fontos, hogy napos helyre kerüljenek. Már a kertészeti szezon kezdetén kihasználhatjuk a természetes napfényt, és még télen is hasznosul a napsütés.

korai agyas zoldet szedhess 03

Természetes fűtőberendezés

Aki nagyon hamar szeretne vetni, kiegészítő, természetes fűtéssel szerelheti fel az ágyást. Ebből a célból az ágyásnál a talajt kb. 40 cm mélyen fel kell ásni, és kb. 20 cm magas rétegben lótrágyával feltölteni. Ne tiszta lótrágyát, hanem 1: 1 arányban szalmával vagy lombbal kevertet alkalmazzunk.

Ezt a réteget borítsuk be ugyancsak 20 cm magasan kerti talajjal, amelyet célszerű komposzttal dúsítani. A mikroorganizmusok azonnal megkezdik a nitrogénben gazdag lótrágya bontását, szén-dioxid és hő termelődik. A felső talajrétegen mindkettő áthatol, és kedvező körülményeket biztosít a csírázó magvaknak, fiatal növénykéknek. A lótrágyával való feltöltést követően kb. egy hetet vesz igénybe, hogy a felső talajréteg is felmelegedjen – ekkor kezdhetjük a vetést.

korai agyas zoldet szedhess 05

Mi mindenre használhatjuk?

A hidegággyal meghosszabbíthatjuk a szezont, akár már februárban indulhat a kertészkedés, attól függően, hogy hol élünk. Az első tavaszi zöldségeket már 4 héttel korábban szüretelhetjük, mint a szabadföldön. Leginkább salátaféléket, spenótot, karalábét, retket és gyógynövényeket érdemes vetni. A fagyérzékeny palántákat is ajánlott itt nevelni, és később átültetni a zöldségeskertbe vagy virágágyásba. Nyáron paprika, padlizsán, uborka vagy dinnye kerülhet az ágyásba. Télen endívia és más, hidegtűrő saláták növögethetnek a területen. Sok kertész a hosszú tenyészidejű zöldségfajták (pl. paradicsom, paprika, káposztafélék) előneveléséhez használja az korai ágyást, ezeket aztán már palántaként rakják át a veteményesbe, így időt spórolva.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR