Így készítsd fel a kertet a fagyokra

Így készítsd fel a kertet a fagyokra

Ezt a 7 jótanácsot nem érdemes jegelni, hanem még novemberben meg kell lépni!

Óriási lépésekkel közeledik a tél és a hűvösebb területeken és a mélyebb fekvésű völgyekben már könnyen kialakulhatnak talaj menti fagyok. Ragyogó őszi növények mint a vadszőlő élénk színével a vegetáció végét jelzi. Elérkezett hát az ideje a téli óvintézkedéseket elvégezni kertünkben.

Az őszi levelek környezetbarát eltávolítása

A fák és bokrok alatti árnyékos ágyakban a lehullott őszi leveleket nyugodtan ott lehet hagyni, de az évelők és a talajtakaró lágyszárú dísznövények nem bírják ki a telet a lombok alatt. Az ősszel lehullott levelek különösen a gyepnek okoznak gondot. Mivel így télen nem kap a fű elég fényt, valamint könnyen be is fulladhat a levelek alatt. A lehullott leveleket össze kell gyűjteni, majd komposztálni vagy el kell égetni, esetleg egyszerűen a fák és cserjék alá szórni. Figyelem: dió levelét mérgező hatása miatt nem érdemes komposztba helyezni!

kert fagyok 03

A talaj előkészítése az új ágyásnak

Aki jövő tavaszra új virágágyást szeretne létesíteni, most ássa fel mélyen a földet és amennyiben rendelkezésre áll félig bomlott levélkomposzt, azokat dolgozza be. Fagyban nehezebb földhantot készíteni az agyagos talaj pedig törékeny. Tavasszal egy laza, omlós virágföld az eredmény.

Rózsa ültetése, ágyás feltöltése

A szabadgyökerű rózsák relatív olcsók és problémamentesen begyökeresednek, ha helyesen ültetjük be őket. Optimális ültetési idő a november, mert most frissen kiásott rózsákat lehet kapni, nem úgy mint tavasszal, amikor hűtőházból hozzák azokat. Vágjuk vissza a nagyobb gyökerek csúcsát, majd állítsuk be a rózsákat néhány órára egy vödör vízbe. Ezután a mélyen fellazított kerti talaj ültessük be, hogy a szemzési vagy oltási hely legalább két ujjnyival a föld felszín alatt legyen. Keverjük össze lyukból a kiásott talajt érett komposzttal és egy maréknyi tartós hatású tápanyaggal.

Ahhoz, hogy a bokorrózsa oltási vagy szemzési helyét a fagyoktól megvédjük, minden rózsa hajtását 10-15 cm kéregkomposzttal vagy lombfölddel fel kell tölteni. A hideg széltől pedig meg lehet védeni, ha a hajtásokat kívülről még fenyőágakkal is betakarjuk.

kert fagyok 01

Most kell ültetni a fákat

A nagy méretű, szabad gyökerű vagy konténeres díszcserjék, mint az aranyesőt és jázmint most kell novemberben ültetni. A növények begyökeresednek a tél beállta előtt, és növekedési előnnyel kezdik a az új szezont. Az örökzöld és a fagyérzékeny fákat, mint a rododendron, babér vagy babérsom azonban jobb csak tavasszal ültetni.

Cserepes krizantém kiültetése

Ha a cserepes krizantém elvirágzik, akkor próbálja meg a növényt a kerti ágyban a szabadban átteleltetni. A kiültetett krizantémnak a legnagyobb esélye a túlélésre akkor van télen, ha fenyőhajtásokkal fedjük be a töveket. Különösen a nagy takarást biztosító fenyők felelnek meg leginkább, a lucfenyő gallyai kevésbé hatásosak.

Fűfélék téli védelme

A díszfüveket ne most vágjuk le, hanem csak kössük össze a szárakat száraz csomókba. Így ezek jó nedvességet és fagyvédelmet biztosítanak a gyökereknek a hideg körülmények között. Ez különösen a nedvességre érzékeny fajoknál fontos, mint a pampafű (Cortaderia). Összekötés után légbuborékos fóliával még érdemes lehet leszigetelni.

 kert fagyok 04

Tavirózsák és úszó növények teleltetése

A vízi liliomokat, amelyek a sekély tóban találhatók, a fagyok előtt mélyebb területre kell lesűllyeszteni. Ha a víz mélysége legalább 50 cm, akkor az már biztosítja, hogy a növények nem fagynak el teljesen és jól át tudják vészelni a telet.

De van néhány vízi növény amik a trópusi régiókból származnak melyek nyáron a tavakban lebegnek. Ilyen, mint a vízi jácint (Eichhornia), víz páfrány (Salvinia) és vizisaláta (Pistia) jó kezekben van egy téli kertben. Ezek jól megélnek a mini-tavakban és vizes tálakban, és ragyogó szépek lesznek tavaszra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR