Mikor és hogyan vágjuk vissza a leandert, ha bokrosabb növényt szeretnénk?

Mikor és hogyan vágjuk vissza a leandert, ha bokrosabb növényt szeretnénk?

A sűrű és kompakt növekedés a cél.

A leander (Nerium oleander) igen népszerű dísznövény, amelynek dekoratív lombja és virágai számtalan erkélyt, teraszt és kertet díszítenek nálunk is. Ha el szeretnénk érni, hogy a növény sűrűbb, kompaktabb megjelenésű legyen, azaz szépen bokrosodjon, akkor a megfelelő metszési technikákat kell alkalmaznunk. Az alábbiakból kiderül, mikor és hogyan érdemes megmetszenünk a meleg hónapokban a szabadban tartott, télen pedig beltérben teleltetett cserepes/konténeres leanderünket. Íme tehát a tippjeink, hogy a növény a legjobb formáját hozza!

Mikor kell a leandert visszavágni?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mikor érdemes visszavágnunk a leanderünket? Hazai körülmények között leginkább a tavaszi hónapok és a kora nyár ideális erre a beavatkozásra. Rendszerint március és június között a leander aktív növekedési szakaszban van, így az ebben az időszakban elvégzett metszés elősegíti az új hajtások fejlődését és a bokrosabb növekedést.

leandert mikor hogyan vagjuk vissza 03

Hogyan vágjuk vissza a leandert?

Lássuk, hogyan érdemes megmetszeni a leandert a kívánt bokros megjelenés érdekében!

  1. Alaposan vizsgáljuk meg a növényt
    Mielőtt nekilátunk a metszésnek, gondosan vegyük szemügyre a leandert. Elsőként távolítsuk el az elszáradt, megsárgult vagy sérült leveleket, majd keressük meg azokat a pontokat a növényen, ahonnan már láthatóan kevésbé sűrűn nőnek az ágai.
  2. Vágjuk vissza a hosszú hajtásokat
    A leander hajtásai hajlamosak hosszúra nyúlni. Ezeket a hosszú hajtásokat éles metszőollóval vágjuk vissza. A leanderünk szép kompakt lesz, ha a hajtásokat kb. egyharmadukkal visszavágjuk.
  3. Fontos, hogy az elágazásoknál vágjuk vissza a növényt
    Amikor a hajtásokat visszavágjuk, ügyeljünk arra, hogy a metszés helye mindig az elágazásoknál, egészen pontosan egy kicsivel a levélhónaljak felett legyen. Ez elősegíti az új hajtások fejlődését és a növény bokros növekedését. Korábbi írásunk ábrával is szemlélteti mindezt.
  4. Távolítsuk el az egymást keresztező ágak egyikét
    Ha két olyan ágat találunk a növényen, amelyek egymáshoz túl közel nőve egymáshoz érnek vagy keresztezik egymást, távolítsuk el az egyiket. Ez javítja a levegőáramlást és megakadályozza a gombás betegségek kialakulását.
  5. Rendszeresen öntözzük a növényt
    A visszavágás után ne felejtsük el rendszeresen ellátni a növényt a kellő mennyiségű öntözővízzel.

leandert mikor hogyan vagjuk vissza 02

Ősszel ne metsszük a leandert

Ne metsszük meg a leandert ősszel, mert a friss sérüléseken könnyen kialakulhatnak betegségek. A metszést hagyjuk tavaszra. Ne hagyjuk ugyanakkor, hogy a hervadt virágok és sérült, beteg levelek a növényen maradjanak. Az elszáradt részek eltávolítása javítja a levegőáramlást és megakadályozza a betegségek terjedését.

Ősz elején továbbra is figyeljünk az öntözésre, különösen a meleg időszakokban. Bár az idő hűvösebb lehet, a leandernek még mindig szüksége van elegendő vízre. Ügyeljünk arra, hogy a talaja ne száradjon ki teljesen, de ne is álljon pangó vízben.

Téli gondozás

A téli hónapokban, amikor a leanderünket beltérben tartjuk, fontos biztosítani a megfelelő hőmérsékletet és fényviszonyokat. Tartsuk a növényt egy világos, hűvös helyiségben, ahol a hőmérséklet 5-10 Celsius-fok között van. Csökkentsük az öntözést, hogy a növény ne kapjon túl sok vizet télen.

Nyári gondozás

Amikor beköszöntenek a melegebb hónapok és leanderünket a teraszon, erkélyen vagy kertben tartjuk, biztosítsunk neki egy napsütéses helyet és rendszeres öntözést. A leander kedveli a napos fekvést, ugyanakkor fontos, hogy ne tegyük ki a forró, déli órákban túl erősen tűző napsugárzásnak.

Záró gondolatok

A leander helyes metszése a kulcsa annak, hogy formás, bokros növényünk legyen. Figyeljünk a megfelelő időzítésre és technikára, és ne felejtsünk el télen-nyáron megfelelően gondoskodni a növényről, hogy hosszú éveken át örömet szerezzen nekünk és családunknak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR