Így lesz a tűzgyöngyvirág jól nevelt!

Így lesz a tűzgyöngyvirág jól nevelt!

Ha igazán szembeszökő színfoltra vágyunk a kertben, ültessünk tűzgyöngyvirágot!

Nem csupán a virágai lenyűgözőek ennek a bájos évelőnek, de élénk színű  lombjába is garantáltan bele fogunk szeretni. A tűzgyöngyvirág vagy tűzeső (Heuchera)  kerekded levelei ugyanis a zöldön kívül lehetnek például bronzosak, bíborlilák vagy bordóak.

tuzgyongyvirag 06

Elnevezését a hosszú szárak végén nyíló apró, harang alakú virágairól kapta, amelyek tavasz végén, nyár elején nyílnak. Érdemes tudni, hogy későn virágzó fajtái is beszerezhetők. A virágok színe is eltérő lehet: a fehértől és rózsaszíntől kezdve a korallpiroson át a mélyvörösig terjed színskála.

tuzgyongyvirag 05

A tűzgyöngyvirág ideális helye a kertben

A tűzgyöngyvirág eredeti élőhelyén fás területeken fordul elő nagy számban. A kertben ennek mintájára válasszunk neki helyet: ültessük a kert árnyékos-félárnyékos vagy szórt fénnyel megvilágított szegletébe. Alacsony termetű növényként pompásan mutat a természetes élőhelyét másoló fás területek szegélyén, évelőágyásokban, sziklakertekben.

tuzgyongyvirag 01

Ha növénytársításban gondolkodunk, számos olyan évelő kiváló társ lehet a tűzgyöngyvirág mellé, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényei. Biztosítsuk a növény számára optimális körülményeket: a nyirkos, de jó vizelvezető képességű, lehetőség szerint komposzttal vagy más szerves anyaggal feljavított talajt.

tuzgyongyvirag 02

A tűzgyöngyvirág gondozása

Ha az elültetett tűzgyöngyvirág egyszer jól meggyökeresedett, túl sok tennivalónk nem lesz vele. Alkalmanként öntözzük meg (a konténeres, cserepes példányokat gyakrabban). Tetszés szerint az elnyílt virágokat szárral együtt eltávolíthatjuk. Bár ettől a beavatkozástól a növény rendszerint nem fog újra virágot hozni, továbbra is esztétikus látványt fog nyújtani. Tavasszal az idős, elhalt részeket vágjuk vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR