Így lesz értékes trágya a banánhéjból a szobanövények és rózsák számára

Így lesz értékes trágya a banánhéjból a szobanövények és rózsák számára

Levéltisztításra is bevált.

Túl értékes ahhoz, hogy a szemetesbe dobjuk: a banánhéj káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyagot jelenthet a növények számára. Egy ember évente átlagosan 12 kg banánt majszol el, egy négyszemélyes háztartásban kb. 400 banánhéj landol a kukában. Pedig a banánhéj remek szerves trágya a legtöbb kerti növény számára, mivel az érett banán szárított héja kb. 12%-nyi ásványi anyagot tartalmaz. Ennek nagy része kálium, de jelentős a magnézium- és kalciumtartalma is. Kisebb mennyiségben nitrogén és kén is található a sárga héjban.

bananhej ertekes tragya 02

Vegyünk biobanánt

Amennyiben trágyaként szeretnénk a banán héját használni, kizárólag biobanánt vásároljunk. A hagyományos termesztésben gombaölő szerekkel kezelik a növényt, főként azóta, hogy a ’Sigatoka Negra’  gombabetegség egyes helyeken akár az ültetvény felét kipusztíthatja. A permetezéseket nem ritkán csak röviddel a szüret előtt is elvégzik, mivel a banán héját nem úgy kezelik, mint felhasználásra kerülő anyagot. Márpedig a szermaradványokat a héj is megőrzi. A kezelt banánok héja sokkal lassabban fog a földben lebomlani, mint a biobanánoké. Másfelől, senki sem szeretné a távoli tájakról származó kemikáliákat a saját kertjének földjében tudni. A biobanán egyébként nem sokkal drágább, mint a hagyományos termesztéssel előállított.

Így készítsük el a héjat

Annak érdekében, hogy a banánhéj minél gyorsabban le tudjon bomlani a talajban, késsel vagy más aprítóval kis darabokra kell vágni. Legkönnyebb ezt a friss héjjal megtenni, mert száraz állapotban nagyon rostossá válik a héj. Ezután hagyjuk a levegőn megszáradni, és gyűjtsük addig a héjdarabokat, amíg össze nem jön akkora mennyiség, amit már trágyaként tudunk használni.

A trágyázáshoz a friss vagy száraz banánhéjdarabokat dolgozzuk be földbe a gyökerekhez. A banánhéjra különösen jól reagálnak a rózsák és a virágos évelők. Egészségesebbek, virágban dúsabbak lesznek és a jobb káliumellátottság miatt könnyebben túljutnak a téli időszakon is. Mivel ennek a trágyának a nitrogéntartalma nagyon alacsony, egész évben használhatjuk a növényekhez. Növényenként kb. 100 gramm a megfelelő adag.

bananhej ertekes tragya 03

A szobanövények is kaphatnak

A szobanövényeket banánhéjból készített folyékony trágyával táplálhatjuk. Ehhez ugyanúgy készítsük elő a héjat, mint a fent leírtak, csak 100 g elkészült héjat főzzünk fel kb. 1 liter vízzel. Hagyjuk állni a keveréket egy éjszakán át, majd másnap szűrjük át egy szitán keresztül, hogy megszabaduljunk a héjmaradványoktól. Ezután hígítsuk fel ezt a banánteát 1:5 arányban vízzel és a kapott lével öntözzük a szobanövényeinket.

bananhej ertekes tragya 04

Levélápolás banánhéjjal

A nagylevelű szobanövényeink levelét időről időre nem árt megtisztítani a portól, különösen a téli fűtésszezonban. Ehhez is bevethető a banánhéj: egyszerűen csak dörzsöljük a leveleket át a héj belső felületével, mert a por nagyon jól tapad a nedves, kissé ragacsos felülethez. A puha héj szép fényt is kölcsönöz nekik és egy darabig megóvja őket az újabb porlerakódástól.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR