Így segítsük helyesen a vadméhek fészkelését

Így segítsük helyesen a vadméhek fészkelését

Ne szép legyen a rovarhotel, hanem használható.

A többnyire magányosan élő vadméhek mintegy 19%-a üregekben készíti el fészkét, vagyis olyan természetes vagy mesterséges járatokba teszi a petéit, amelyek kedvező feltételeket biztosítanak a túléléshez. A magányos méhek többsége a gallyak közét, a fákba, illetve a földbe ásott járatokat használja. A nőstény sejtcellákat készít, elhelyezi bennük petéit, majd lezárja a sejteket.

vadmehek feszkeleset segitsuk 02

Egyre többen építenek rovarhotelek a kertjükben, hogy segítsék a hasznos rovarok, például az imént említett vadméhek megtelepedését. Sokan azonban a külsőségekre figyelnek csak: tetszetős, a kertben jól mutató hotelt helyeznek ki, ami nem tudja ellátni a funkcióját, valójában nem szolgálja a méhek utódnevelését.

vadmehek feszkeleset segitsuk 03

A rovarhoteleknek mindenekelőtt a jövőbeli lakó igényeit kell szem előtt tartania és nem az emberek esztétikai elvárásainak kell megfelelnie. Valójában ez nem egy szálloda, hiszen a vadméhek felújítanak, berendeznek, a petéiket az üregekbe rakják. Ha megfelelőek a körülmények, akkor inkább óvodának használják, ahol fészket építenek, majd az utódokat nevelhetik.

vadmehek feszkeleset segitsuk 04

A rovarhotelhez a legjobb természetes anyag a fa. Ideális, ha öreg, kemény fát használunk, amelybe könnyen fúrhatunk lyukakat. Ez légáteresztő és egyszerűen megmunkálható. Téglák közül csak a kis járatokkal (6-8 mm) rendelkezők alkalmasak, úgy, hogy az üregeket hátul lezárjuk, hogy a vadméhek igazán jól érezzék magukat. Ugyanez vonatkozik a növényi szárakra: a nádra, bambuszra, szalmára. A legjobb, ha a rovarhotelt szél- és időjárásálló hátsó fallal látjuk el.

vadmehek feszkeleset segitsuk 05

Optimális, ha a lyukak 2-9 mm átmérőjűek és egymástól kb. 1 cm-re helyezkednek el. A fa hosszában végzett fúrásokkal megelőzhető a gombák megtelepedését elősegítő repedések keletkezése. Mind a fúrt lyukak, mind a vágások felülete legyen a lehető legsimább, hogy elkerüljük a szárnyak sérülését. A járatok szál- és pormentesek legyenek.

Az elkészült rovarhotelt erősen rögzítsük napsütötte, szél- és esővédett helyre. Ideális, ha kb. 1 méter magasra helyezzük el a fő tápláléknövények közelében.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR