Így csalogassuk a kertünkbe a lepkéket, pillangókat

Így csalogassuk a kertünkbe a lepkéket, pillangókat

Táplálék és búvóhely.

Ha szeretnénk a pillangókat a kertünkbe invitálni, akkor mind a hernyók, mind a kifejlett egyedek számára kínáljunk táplálékot és megfelelő életteret, búvóhelyet. Amennyiben csak fazonra nyírt tuják és gyep díszlik a kertünkben, ne csodálkozzunk, ha lepkék sem repkednek. Ahogyan más állati vendégek, úgy a lepkék is akkor találnak nálunk otthonra, ha táplálékot, menedéket és telelőhelyet biztosítunk részükre, valamint elegendő és alkalmas területet a szaporodáshoz. A legfontosabb pedig az, hogy teljesen mellőzzük a növényvédő szerek és műtrágyák használatát!

lepkeket csalogassuk kertunkbe 02
Atalantalepke

Gondoskodjunk a kertünkben különböző életterek kialakításáról: így például vad, bokros sövényekről, amelyek búvóhelyet és táplálékot biztosítanak, kis tavacskáról, itatóról, amely vízforrást nyújt, ahol a rovarok a szomjukat csillapíthatják a sekély, kavicsos zónában. A száraz kőfalak repedései, hasadékai a pillangók számára búvóhelyet jelentenek, amelyet nappali, éjszakai és téli szállásként használhatnak. Az ágakból készült halmok a szél ellen védenek, és megfelelően biztonságosak a bábozódás vagy az áttelelés időszakára is.

lepkeket csalogassuk kertunkbe 03
C-betűs lepke

Legyenek rendezetlenül hagyott részek a kertben! Hagyjunk ősszel némi levélkupacot a fák, bokrok alatt, ahol a peték, lárvák, bábok, hernyók áttelelhetnek.

A lehullott gyümölcsöket sem muszáj mind felszednünk, egy-két darabot a fa alatt hagyhatunk, örülni fog neki például az Atalantalepke vagy a C-betűs lepke. Az évelők és egynyáriak érett mag- és gyümölcsszárain gyakran találunk hernyókat, szövedékeket. Ősszel lehetőleg kerüljük a talaj megmunkálását, mert némelyik hernyó, például a bagolylepkék esetében a földbe húzódik, hogy bábozódjon.

lepkeket csalogassuk kertunkbe 04
Kis rókalepke

Gondoskodjunk a hosszú és sokoldalú virágzási időszakról: az a jó, ha mindig nyílik valami a kertünkben. A kifejlett pillangók hosszú pödörnyelvvel rendelkeznek, amelynek segítségével a virágokból nektárt szívogatnak. Tavasszal a piros mécsvirág, a ternye, a pázsitviola, az ikravirág, az ibolya, a kankalin biztosítja számukra a táplálékot. Nyáron a lángvirág, a bíbor kasvirág, a rézvirág, az imola, a sarkantyúvirág, a közönséges vasfű, a napraforgó látja el őket táplálékkal. Ősszel a parlagi ligetszépe, az őszirózsák, a varjúháj, az aggófű virágát kereshetik fel.

lepkeket csalogassuk kertunkbe 05
Pókhálóslepke

A pillangók legszívesebben az őshonos, egyszerű (és nem teltvirágú) vadvirágokra repülnek, amilyen pl. a bogáncs, az orbáncfű, az ördögszem, az imola, a barátszegfű, a vadmajoránna.

Fontos tápnövény a hernyók számára a csalán és a közönséges aszat. A csalán mintegy 36 lepkefaj részére bír kiemelt jelentőséggel. Az Atalantalepke, a kis rókalepke, a pókhálóslepke, a nappali pávaszem hernyója is szívesen fogyasztja a leveleit.

lepkeket csalogassuk kertunkbe 06
Nappali pávaszem

Bár a kertészek nem örülnek neki, de a pillangórajongók biztosan megértik, hogy a málna, szeder, varjúháj, lángvirág, közönséges kutyabenge, fűz, kökény, rekettye is a hernyók tápnövényei közé tartoznak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR