Madarak, beporzók, denevérek: szükségünk van rájuk, segítsük őket a kertünkben

Madarak, beporzók, denevérek: szükségünk van rájuk, segítsük őket a kertünkben

Odú és hotel.

Legyen a kertünk paradicsom az állatok számára! A széncinegék és verebek megtelepedését mesterséges odúkkal segíthetjük, a rovarokat virágtengerrel és rovarhotellel várhatjuk. Nyárra a denevérek is megtelepedhetnek a kertünkben, ha kedvező feltételekkel és élőhellyel várjuk őket. A természetesebb kertek sövényeiben, bokraiban számos állat talál életteret, menedéket.

madarak beporzok deneverek 02

Az odúkhoz megfelelő a kezeletlen faanyag vagy fabeton, de készen is vásárolhatunk egyet. Ha magunk barkácsolunk, mindössze fúróra, csavarhúzóra, kalapácsra és fűrészre lesz szükségünk. A bejárati nyílás nagysága határozza meg, hogy milyen madár költözhet be.

madarak beporzok deneverek 03

A vadméhek, zöldfátyolkák, katicabogarak számára is gyorsan készíthető rovarhotel. Egy keretet töltsünk meg növényi szárakkal, ágakkal, agyagtéglákkal. Keretként akár egy feleslegessé vált kis polc is szolgálhat.

madarak beporzok deneverek 05

Nagyon fontos, hogy az odú és a hotel elhelyezéséhez olyan területet válasszunk, ahol a madarakat nem háborgatja macska, kutya. Lehetőleg esőtől védett, déli fekvésű helyre kerüljenek. A mesterséges odúkat legalább 2 méter magasságba rögzítsük, a bejárati lyukak délkeletre vagy keletre nézzenek. Nem tegyük tűző napra és a közelben legyen elegendő búvóhely a fiókák számára, például tüskés sövény, ahol elrejtőzhetnek.

A madarak nem csak fészkelőhelyet igényelnek, de elegendő rovart, táplálékot is a fiókák számára. Emiatt fontos, hogy kerüljük a kártevők növényvédő szeres irtását, és ügyeljünk arra, hogy az egész év során virágozzon valami, mert a virágok csalogatják oda a rovarokat. Csak egy természetes jellegű kert válhat állatparadicsommá. Ne feledjük a gyümölcsöket termő fákat, bokrokat, amelyek táplálékot jelenthetnek számos állatnak.

madarak beporzok deneverek 04

A problémamentes karbantartás érdekében a fészkelő dobozoknak kinyithatónak és könnyen eltávolíthatónak kell lenniük. Késő ősszel ki kell őket üríteni majd tisztítani, ezzel elkerülhető a későbbi parazitafertőzés a fiókáknál. A rovarhoteleket pedig új szárakkal tölthetjük fel. Azonban ügyeljünk arra, hogy a már lezárt üregeket ne távolítsuk el, mert lehet, hogy már van lakójuk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR