Ezekkel a növényekkel csalogassuk a kertünkbe a fecskefarkú lepkét

Ezekkel a növényekkel csalogassuk a kertünkbe a fecskefarkú lepkét

Sajátos mimikri.

A fecskefarkú lepke az egyik legkedveltebb és legismertebb pillangó a hobbikertészek körében. Nevét a hátulsó szárny végén található ’fecskefarokról’ kapta. A fecskefarkú lepke Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

fecskefarku lepket csalogassuk 02

Hazánkban két nemzedéke fejlődik. A tavaszi generáció nőivarú lepkéi május-júniusban a pitypang virágzásakor figyelhetők meg, nagy területeket berepülnek, amikor a peterakáshoz ideális növényeket keresik. A céljuk az, hogy olyan magukban, napos helyen álló, aromás, ernyősvirágzatú növényeket keressenek, mint a sárgarépa.

fecskefarku lepket csalogassuk 03

A nőstény kb. 150 petét rak egyesével úgy, hogy minden gazdanövénynek később csak kevés hernyót kell táplálnia. A káposztalepke hernyójával ellentétben a fecskefarkú hernyói általában nem okoznak említésre méltó kárt. A nyári nemzedék nőstényei (ezek erőteljesebben színezettek, mint a tavasziak) július-augusztusban intenzíven illatozó ernyősvirágú növényeket választanak, így hasznos földitömjént, köményt, kaprot, édesköményt vagy petrezselymet.

fecskefarku lepket csalogassuk 04

Az ő utódaik báb formában telelnek át, következő tavasszal válnak lepkévé. A petékből fekete hernyók kelnek ki, amelyeket fehér pöttyök borítanak és pont úgy festenek, mint egy halom madárürülék. Ez az álca arra szolgál, hogy elkerüljék a ragadozókat. Minden vedléssel, ami kb. 7 naponta történik, a szín kicsit megváltozik. Később a hernyók színes figyelmeztető megjelenést öltenek, zöld alapszínnel, fekete és piros pontozott harántszalagokkal. A narancssárga színű nyakvilla veszély esetén erős illatú olajat áraszt, amelyek elűzik a hangyákat, parazita darazsakat és más ragadozókat.

fecskefarku lepket csalogassuk 05

Kiskerttulajdonosként azzal csalogathatjuk a fecskefarkú lepkét a kertünkbe, hogy a hernyóknak tápnövényül szolgáló fajokat vetünk. Hagyjuk, hogy a fűszernövények egy része virágot hozzon. A kifejlett lepkék a nektárban gazdag növényeket részesítik előnyben, így például örömmel szállnak a nyári orgonára.

fecskefarku lepket csalogassuk 07

fecskefarku lepket csalogassuk 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR