Illatcserje: édes aroma az őszi kertben

Illatcserje: édes aroma az őszi kertben

Örökzöld sövénynövény.

Már jó néhány méterről érezhető a kellemes illat, ha valahol illatcserje (Osmanthus)  nő a közelben. Nem csoda, hogy a kozmetikai ipar már rég felfedezte magának ezt a növényt és parfümök, testápolók előállításánál használja az illatanyagait.

illatcserje edes aroma 02

Fajtától függően tavasszal vagy ősszel hozza apró, fehér, filigrán virágait. Tavasszal, április-májusban nyílnak a Burkwood-illatcserje (Osmanthus x burkwoodii)  virágai, míg a változékony illatcserje (Osmanthus heterophyllus)  augusztustól októberig virít. Ha a két télálló fajt kombináljuk, meghosszabbíthatjuk az illatélményt a kertünkben.

illatcserje edes aroma 03

A fajok nagy része Ázsiából származik, de az amerikai illatcserje (Osmanthus americanus)  és a mexikói illatcserje (Osmanthus mexicanus)  Észak-Amerikában őshonos.

Az illatcserje csak nagyon lassan nő, ezért jól tűri a metszést, ideális növény sövényként, széles bokorként, kis faként vagy cserépben nevelve. Még a balkonon és a teraszon is tarthatjuk! Az örökzöld növény bőrszerű levelei a magyaléra emlékeztetnek.

illatcserje edes aroma 04
Wendy Cutler

A tavasszal és ősszel virágzó illatcserjék általában télállók, ezért gond nélkül átvészelik a hideget a szabadban is. Azonban tavasszal, a késői fagyok idején, amikor a növény már a növekedési fázisban van, ajánlatos takarni a cserjéket.

Amennyiben vödörbe, cserépbe ültetjük, gondoskodjuk a megfelelő vízelvezető rétegről, hogy ne alakuljon ki vízpangás. Egyébként kedveli az egyenletesen nedves közeget. Ideális számára a félárnyékos hely, a közvetlen napsütést kerüljük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR