Tölgylevelű hortenzia: leveleivel és virágaival is magára vonzza a figyelmet

Tölgylevelű hortenzia: leveleivel és virágaival is magára vonzza a figyelmet

Szépséges színek.

Ez a különleges hortenzia számtalan meglepetést tartogat: júliusban fehér virágbugáival díszít, ősszel pedig vörös színekkel ékesíti a kertünket.

Nem csak a nagy, mélyen karéjos, nemezes fonákú leveleivel vonzza magára a figyelmet a tölgylevelű hortenzia ’Ruby slippers’ fajtája. Júliustól szeptemberig mutatja meg teljes szépségét, ekkor nyílnak ugyanis az akár 20 cm nagy, krémfehér virágai, amelyek őszig rózsaszínre, rózsáspirosra színeződnek. A lenyűgöző színpompa ősszel a levelekkel folytatódik, amikor kármin- vagy skarlátvörösből barnáspirosra váltanak.

A robusztus cserje 1, 5 m méter magasra és 1,8 m szélesre nőhet, lassan nő és kompakt, tömör formáját is tartja. Jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag, normál talajt igényel. Félárnyékos vagy napos helyre ültessük. Szépen mutat fásszárúak kis csoportjában vagy alacsony sövényként, de akár szoliterként, egy dézsában is.

tolgylevelu hortenzia levele viraga 02
Tim Evanson

Amennyiben a bokor túl szélesre nő, a metszést tavasszal kell elvégeznünk. Ez esetben számolnunk kell azzal, hogy következő évben kevesebb virágot hoz.

Egyébként áprilistól kezdve elegendő eltávolítani az előző évi, elszáradt virágokat, szellőssé tenni a koronát és megszabadítani a régi hajtásoktól.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR