Ismét feljövőben a fürdőszobai növények

Ismét feljövőben a fürdőszobai növények

De vajon melyek ezek?

Ki az, aki ne szeretné az otthonát még zöldebbé, vonzóbbá, barátságosabbá tenni? Ez alól a fürdőhelyiség sem jelent kivételt. Ha a célunk az, hogy lépést tartsunk a legújabb lakberendezési trendekkel, helyezzünk el egy-két cserép dekoratív szobanövényt a mosdó, a kád vagy a zuhanyfülke közelében.

furdoszobai novenyek feljovoben 02

A fürdőszobai növények iránti egyre növekvő érdeklődés és kereslet tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő: hiszen nagyon is természetesnek tűnik, hogy egy kellemes hőmérsékletű, jellemzően párás környezetben legyen némi üdezöld lomb.

Előny, hogy helyben van a víz, így a napi fürdőszobai rutinunknak köszönhetően még véletlenül sem feledkezhetünk meg az öntözésről: tisztálkodás, szépítkezés közben naponta akár több alkalommal is rápillantunk a növényre.

furdoszobai novenyek feljovoben 03

Nem csupán azért hasznos néhány növény, mert képesek a rideg, steril fürdőszobai környezetből buja, élményfürdőszerű életteret varázsolni, hanem azért is, mert bizonyítottan segítenek megszűrni a lakás levegőjét. Egyes szobanövények, amellett, hogy kedveznek nekik a fürdőszobai viszonyok, kifejezetten bajnokok abban, hogy a háztartásokban megtalálható leggyakoribb toxinokat kiszűrjék.

furdoszobai novenyek feljovoben 05

A szobanövények egy része nem csupán túléli a kevés gondoskodást, hanem egyenesen az előnyükre válik, ha egy ideig békében hagyjuk őket. Rendszerint közös jellemzőjük, hogy jól tolerálják a legeltérőbb hőmérsékleti és páraviszonyokat. Ami azonban alapvető és elengedhetetlen számukra: nem képesek fény nélkül fejlődni (a fotoszintézishez világosságra, fényre van szükségük. Ha tehát a fürdőszobánknak nincsen ablaka, amelyen át bejuthat a természetes fény a helyiségbe, gondoskodnunk kell a növénynek megfelelő mesterséges megvilágításról, olyan speciális izzóról, világítótestről, amely a természetes napsugárzást replikálja.

furdoszobai novenyek feljovoben 07

Akkor se csüggedjünk, ha esetleg meggyőződésünk, hogy kevés érzékünk van a szobanövények gondozásához. Ebből a szempontból a szobai szanszeviéria (anyósnyelv vagy szobai tigrislevél), a zöldike (csíkos, csüngő csokrosinda) és a vitorlavirág igazi jolly jokernek, túlélőnek számítanak. Ez utóbbi esetén igazi bónusz, hogy az év során akár több alkalommal is mutatós, fehér virágokkal örvendeztethet meg bennünket.

furdoszobai novenyek feljovoben 06

Bár ezen növényeket egyikét sem nevezhetjük még távolról sem kényesnek, eltérő gondozási igényeiket vegyük figyelembe: a vitorlavirág például kedveli a sok vizet, szemben az anyósnyelvvel, amely viszont nem. Ha tehát olyan növényt keresünk, amelyet biztonságban elhelyezhetünk a kád végében, az előző mellett tegyük le a voksunkat.

További kiváló jelöltek a fürdőszobába a kukoricalevél, a legényvirág (zámia, agglegénypálma vagy ZZ pálma), illetve a szobai futóka, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján az "igénytelen" és "elpusztíthatalan" jelzőket is kiérdemelték. Jól viselik ugyanis a gyenge fényviszonyokat és elnézik nekünk még a helytelen öntözést is.

Az öntözésükkel kapcsolatban megjegyzendő, hogy két kiadós locsolás között hagyjunk annyi időt, hogy a növények földje szinte teljesen kiszáradjon. Így elkerülhető a sokszor végzetes gyökérrothadás. A legnagyobb kockázati tényező a fürdőszobában tartott növényekkel kapcsolatban a túlöntözés; ezt mindenképpen igyekezzünk elkerülni. Azaz azzal biztosan nem jár jól a növény, ha minden egyes reggel nyakon öntjük egy pohár vízzel.

furdoszobai novenyek feljovoben 04

Nem meglepő módon sokszor felmerül a kérdés, hogy a fürdőszoba vajon ideális terep-e az orchideák számára. A válasz igen, de nem azért, mert az orchideáknak magas páratartalomra lenne szükségük, ahogyan azt sokan tudni vélik.

A fürdőszobai környezetbe leginkább ajánlott fajta az igen elterjedt és népszerű lepkeorchidea (Phalaenopsis), amelyet az sem visel meg, ha egy időre kicsit elhanyagoljuk (a kellő erejű közvetett fény viszont alapfeltétel). Tökéletes választás, ha szeretnénk a helyiséget színesebbé, vidámabbá varázsolni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR