Ezeket a növényeket ajánljuk sötét és világos fürdőszobákba

Ezeket a növényeket ajánljuk sötét és világos fürdőszobákba

Egy falatnyi trópus a helyiség fényviszonyaihoz igazítva.

A szobanövényeknek a lakás minden zugában helyük van, zöld oázissá változtatják a fürdőt is. Javítják a szobai levegő minőségét és lágyítják a csempézett falak ridegségét. Otthonosságot és természetességet hoznak, hatalmas zöld vagy épp filigrán leveleikkel.

sotet es vilagos furdoszobakba 03

Persze nem mindegy, hogy a párás, nedves környezetbe mely növényeket tesszük. A fürdőszobai növényválasztást elsősorban a fényviszonyok határozzák meg. Sok fürdőszobán egyáltalán nincs ablak, ami lehetetlenné teszi a növények nevelgetését. A legtöbb esetben pedig csak egy kis nyíláson jut be a fény, a tájolástól függően előfordulhat, hogy ilyenkor csak pár órán keresztül kap megvilágítást a szoba. Itt a félárnyékot vagy árnyékot tűrő növények jöhetnek csak szóba. Akinek olyan szerencséje van, hogy napfényben úszik a fürdője, annak a növényválasztásnál is nagyobb a szabadsága.

sotet es vilagos furdoszobakba 02

A hőmérséklet is döntő szempont, a fürdőben általában néhány fokkal melegebb van, mint a lakás többi részében. Nem ritka a padlófűtés sem, ami a növények cserepét alulról melegíti. A rendszeres fürdés és zuhanyzás pedig a páratartalmat növeli, ez a kellemes meleggel együtt szinte szubtrópusi, trópusi klímát alakít ki.

sotet es vilagos furdoszobakba 04

Ugyan a körülmények ideálisnak tűnhetnek, de van egy nagy ellensége a növényeknek a fürdőben, mégpedig a huzat. Sokan szellőztetnek fürdés, mosás után, hogy elkerüljék a falak penészesedését. Ezért a növényeket mindig úgy helyezzük el, hogy az ablaknyitásnál se ömöljön rájuk a hideg levegő.

Válasszunk az alábbi szobazöldek közül:

Növények sötét fürdőbe:

Növények világos fürdőbe:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR