Itt a nyár, grillezzünk!

Itt a nyár, grillezzünk!

Amikor a nap sugarai már határozottabban csillannak az égen és a levegő illata átjárja a szabadban töltött napokra jellemző vibráló életörömöt, tudjuk, hogy megérkezett a nyár. A nyárral pedig együtt érkezik az az időszak, amikor a szabadban sütött ételek aromája megtölti a kerteket, teraszokat és parkokat: eljött a grillezés ideje! Az emberek több ezer éve használják a tüzet az ételek elkészítésére, és bár a technika fejlődése óta számos új eszközt és módszert alkalmazunk a kulináris kreativitás megélésére, a grillezés egyik legprimitívebb formája, a nyílt láng feletti sütés még ma is az egyik legnépszerűbb.

A grillezés szó hallatán a legtöbben egyből a nyári hónapokra, a szabadban töltött időre és a közös étkezésekre gondolnak. Ugyanakkor ez a tevékenység nemcsak a finom ételek és a közösségi pillanatok megteremtését jelenti, hanem a tüzelőanyagok és grillezési technikák megismerését is. A grillezés tudományának mélyebb megértése hozzásegít minket ahhoz, hogy jobban kihasználhassuk a rendelkezésre álló erőforrásokat, és még finomabb falatokat készítsünk el a grillrácson.

itt a nyar grillezzunk 02

Grilltípusok: válasszunk az igényeink szerint

A grillezés történetében a faszenes grill az egyik legrégebbi módszer. Ez esetben a tűzrakóhelyen szén és faanyag ég, amelynek lángja és hője süti a húsokat, zöldségeket. A faszenes grillben készült ételnek különleges aromája van, amely sok ember számára hozzátartozik az igazi grillezés élményéhez.

Ennek ellenére a gázgrill egyre népszerűbb a hobbi grillezők körében. Könnyen használható, gyorsan bemelegszik és egyszerű a hőszabályozása. A gázgrillnél kevesebb időt kell tölteni a tűzrakással és a takarítással, ami több időt hagy az ételre és a vendégekre. Ugyanakkor a gázgrill nem ad olyan intenzív ízt, mint a faszenes grill.

Az elektromos grill azok számára kiváló választás, akiknek korlátozott hely áll rendelkezésre, vagy akik nem tudnak nyílt tüzet használni. Az elektromos grill nagyon egyszerűen használható, gyorsan felmelegszik és nem igényel tüzelőanyagot. Azonban, ahogyan a gázgrill esetében is, az elektromos grill sem adja azt a különleges ízt, amit a faszenes grilltől várhatunk.

A kőgrillt gyakran önálló típusként emlegetjük, noha ez esetben is faszenes sütés történik. A kőgrill gyermekbarát is, mivel a felmelegedett grill külső fali érintése nem okoz azonnali égési sérüléseket, mint a fémházas grillek esetében.

itt a nyar grillezzunk 03

Tűzrakóhelyek és grillszenek

A grillezés egyik legfontosabb eleme a tűzrakóhely. A megfelelő tűzrakóhely kiválasztása elengedhetetlen a biztonságos és hatékony grillezéshez. A legjobb, ha a tűzrakóhelyet olyan helyre tesszük, ahol nincsenek a közelben könnyen lángra kapó anyagok, például fák, bokrok, száraz fű, és ahol a szél sem fújja szét a parazsat.

A grillszén kiválasztásánál érdemes a természetes anyagból készült, adalékanyagoktól mentes szén mellett dönteni. Ne feledjük, az ételek ízének kialakításában kulcsszerepet játszik a választott szén. A brikettszén közismert a grillezők körében. Ez az egyik leggyakrabban használt grillező tüzelőanyag, elsősorban a hosszú égési idő és az állandó hő miatt. A faszén a grillezés szerelmeseinek nagy kedvence, hiszen intenzív és természetes ízt kölcsönöz az ételeknek. A faszén gyorsabban melegszik, mint a brikett, de rövidebb ideig tart melegen. Ez ideális lehet magas hőfokon történő gyors grillezéshez, például steakek vagy hamburgerek készítése során.

Ne feledjük, a grillezés több egyszerű ételkészítésnél: a grillezés együtt töltött idő, jókedv és nem mellesleg kimagasló kulináris élvezet!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR