Járda mellé térhatárolónak ültetett kivi: 50 kiló gyümölcs termett alig 4 méteren!

Járda mellé térhatárolónak ültetett kivi: 50 kiló gyümölcs termett alig 4 méteren!

Fontos a metszés, ha azt szeretnénk, hogy a növény jól teremjen. A metszés ideje sem mindegy!

A kivi Kínából származó növény, termése tojás alakú, kívül barnás árnyalatú, belül jellegzetes kivizöld színű. Léteznek önporzó példányai, a legtöbb termésre azonban akkor számíthatunk, ha külön termő és külön porzó növényeink vannak.

Koller Zoltán a Kertészkedők Klubjában osztotta meg több ládányi, nagyjából 50 kiló kivitermését, mely mindösszesen pár méteren termett. A következőkben Zoltántól ismerhetjük meg, hogy milyen helyen tartja, hogyan gondozza és hogyan metszi a növényeit.

"Két tő önporzó kivim van 35 éve, a 6. évtől termett először, átlagban kisebb tojás nagyságúakat.

Tél végen, mikor még kevés nedvesség van a növényben, akkor metszem, mert ha később van a nyesés, akkor nagyon sok nedvesség távozik a növényből, hetekig, ami nem szerencsés dolog. 5-6 szemre metszem vissza, de azt tapasztaltam, ha 2 szemre vágom, akkor is jól terem.

otven kilo kivi negy meteren 02

A napos, világos helyet kedveli. Az első években, amíg nem megy elég mélyre, figyelni kell az öntözésre. Később már csak az igen aszályos évben öntözöm. Nekem a fal mellett van, illetve a terasz mellett, árnyékot adni és egy kis kertrészletet takarni, ahol sütögetni szoktunk.

Az önporzó kevesebbet és kisebbeket terem.

Van egy másik helyszínen 1 tő porzó és 1 tő termő kivim, szintén azt a funkciót tölti be, mint az előző: kertelválasztás. Ez a növény adja évről évre a 40-50 kilónyi gyümölcsöt. Ezek a növények 12 évesek, ötödik évtől terem és mindig hatványozódott a termése. Ezt is hasonlóképpen gondozom, mint az előbbit, annyi különbséggel, hogy ezt úgy metszem, mintha sövény lenne.

otven kilo kivi negy meteren 03

Nem nézem, hogy hány szemre metszem, csak keskeny helyet foglaljon. Erős kordon kell neki, ujjnyi vastag hajtásokat hoz, hetente akár 50 centit is nőhet és nő is. Ha nem metszeném, két hónap alatt elérné a háztető csúcsát. Én ezt úgy metszem, hogy ami kiáll, azt vágom, hogy ne legyen akadály a járdánál, de vágni kell azért is, hogy ne csak a növekedést, hanem a termést is jobban növelje. Növekszik késő őszig.

otven kilo kivi negy meteren 04

Az első pár évben a tövét takargatni kell télen a fagyás ellen, de később már erre nincs szükség. Az önporzó kivink kibírta a mínusz 20 fokot is napokig, a másik kivivel ezt nem tudom bizonyítani, mert nem volt mínusz 10 foknál hidegebb azóta, mióta megvan.

Nem permetezem semmi ellen sem, mert nincs kartevője, sem gomba, sem rovar. Erősen agyagos földben van mindegyik növényem és láthatóan jól érzik magukat. Szerintem egy porzó elbír 2-3 termő növényt kényelmesen. Ha engedném jobban elterülni, mint egy lugas, akkor még több termést is tudna adni, mert én elég keményen visszanyesem a tél végen."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR