Megvan a titka a kivi metszésének

Megvan a titka a kivi metszésének

Szoktam viccelődni azzal, hogy amennyiben megkapnám azt a kivigyümölcs-menyiséget, amit a helytelen metszés miatt elveszítenek a kivitulajdonosok, akkor azt értékesítve milliomos lennék.

Illetve, ha azt az ágmennyiséget megkapnám, amennyi kivit a helytelen metszés miatt kivágnak, akkor minden évben lenne tüzelőm.

Kulcsfontosságú a kivi helyes metszése

A kivi esetében kulcsfontosságú a helyes metszés ahhoz, hogy növényünk bőven teremjen.

Más metszési módot igényel az 1-2 éves, és mást a 6-8 éves, már termő kivi.

A frissen ültetett kivit egy függőlegesen kifeszített madzagon kell felfuttatni a támrendszerre. Ha felért, vagy túl is nőtte a támberendezést, akkor onnan már szabadon futhat, amerre kedve tartja.

kivi metszese metszes 01
Azokat a hosszú szálvesszőket kell meghagyni metszéskor, amiket fogok

Gyakori hibák

Gyakori hiba, hogy a kivit "málnabokornak" hagyják meg. Azaz 6-8-10 szára van, össze-vissza gubancolódott bokor lett belőle, amely nagyon sokára (vagy soha nem) ér fel a támrendszerre. Ebben az esetben egy vagy két szárat kell meghagyni, a többit ki kell vágni tőből.

Azért ajánlok mindig két szárat, mert gyakori, hogy fűnyírás vagy kutyarágás következtében az egyik kitörik, de ha két szár van, akkor a másik megmarad. A meghagyott szárak lesznek a törzsek, ezeket kell felnöveszteni a támrendszerre, vagy ha elég nagyok, akkor csak rögzíteni kell őket.

Ami tősarj vagy oldalhajtás jön a támberendezés alatt, azt mind ki kell törni évközben is. A cél: legyen egy vagy két törzsünk. A lombozat pedig fent legyen a támberendezésen.

kivi metszese metszes 02
Azokat a hosszú szálvesszőket kell meghagyni metszéskor, amiket fogok

Felnőtt kivi: a hosszú szálvesszőket hagyjuk meg!

A többéves, már termő, felnőtt kivi esetében a metszés annyiból áll, hogy a hosszú szálvesszőket meg kell hagyni, a többit le kell vágni. Ezen a ponton nagyon sokan elrontják, mert levágnak mindent a kiviről, így hiába várják a termést.

A termővesszőket (a felfelé meredő, 1-2-3 méteres vesszők) mind meg kell hagyni teljes hosszban.

Sok helyen olvasom, hogy a kivit úgy kell metszeni, mint a szőlőt! Nem!!! A szőlő rövidcsapos metszéssel is terem, a kivi nem! A kivi csak akkor terem, ha a hosszú szálvesszőket meghagyjuk.

A termővesszők gyakran a többéves, vastag termőkarokról, alapi rügyből hajtanak ki, de van, hogy az előző évi vessző tövi szakán lévő rügyből. Ez utóbbi esetben úgy kell levágni az ág öreg szakaszát, hogy az új, utolsó éves vessző megmaradjon.

kivi metszese metszes 03
Ezen a ponton vágtam le a régi ágat, meghagyva az új termővesszőket

Hogyan metsszük a termős és a porzós kivit?

Gyakori eset, hogy ugyanúgy metszik a termős és a porzós kivit is, az egyik virágzik, a másik nem, és termés egy szem sincs. Ez azért van, mert a porzós kivi a rövid növekményeken is hoz virágot, a termős nem. Ha tehát a porzósról levagdossuk a nagy vesszőket, akkor is virágzik, a termős nem.

kivi metszese metszes 04
Metszés után csak az új termővesszők maradnak meg

Mit tegyünk, ha a kivi nem terem?

Sokan kerestek meg azzal a kéréssel, hogy csináljak valamit a 15 éves kivijükkel, mert van porzó is, termő is, de nem terem.

Első kérdésem, hogy szokták-e metszeni!? Ha a válasz igen, akkor már tudom is, mi a probléma. Évről évre levagdossák a termővesszőket, így nincs termés. Ilyenkor azt tanácsolom, hogy ne vágják le a vesszőket!

kivi metszese elotte utana 01
Előtte – utána

Aztán nyáron vagy ősszel kapom a fényképeket, hogy a kivijük roskadozik a gyümölcs alatt és 15 év után végre van termésük. Érdemes ültetni, mert a saját kertünkben termett kivi nagyon finom édes, az októberi szüret után egész télen eláll, egész télen ellát bennünket vitamindús gyümölccsel,

kivi metszese termes 01
A saját kivim minden évben 50-100 kg-ot terem

Víz, talaj

Vízigényes növény, sokat kell öntözni, folyamatos, egyenletes vízellátást igényel. Soha nem szabad hagyni, hogy a töve körül kiszáradt, cserepes legyen a talaj, hogy kókadozzon a növény. Ha lehet, öntözővízzel vagy kútvízzel öntözzük, a klórt nem nagyon szereti, de ha csak csapról tudunk öntözni, az is jobb, mintha nem öntözzük.

A töve körül a talajt lazítani kell kapálással, de óvatosan, mert a gyökerek a felszín közelében futnak, mély kapálással elvághatjuk a gyökereket.

kivi metszese termes 02
Bőséges termés minden évben

Aki tőlem veszi a kivi csemetét, ezeket a szaktanácsokat mindig megkapja (évek múlva is bátran kereshet), mert azt vallom, hogy a pontos, használható szaktanács ugyanolyan fontos, mint az erős, fejlett szaporítóanyag.

Nyugodtan kereshet bárki, aki kivit szeretne ültetni, vagy metszési tanácsot kér, facebook-on vagy telefonon (0620-491-0473) is elérhető vagyok.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR