Szeretnéd, hogy tényleg teremjen? A kivi szakszerű metszése videón!

Szeretnéd, hogy tényleg teremjen? A kivi szakszerű metszése videón!

Pár fontos gondolat és videó Harcz Endrétől a kivi helyes metszésével kapcsolatban.

A kivi metszésénél a leggyakoribb hibát követik el a tulajdonosok, amit úgy általánosságban minden gyümölcsfaj metszésénél elkövetnek, azaz levágják a termővesszőket, így a tövek nem teremnek, vagy csak nagyon keveset.

Kulcsfontosságú, hogy a többméteres, hosszú szálvesszőket meg kell hagyni teljes hosszban, mert ha azokat levágjuk, a termést távolítjuk el a növényről.

Sok kertészetben úgy tájékoztatják a vevőket, hogy a kivit úgy kell metszeni, mint a szőlőt! Ez nem igaz, sőt, ennek pont az ellenkezője igaz: a kivit NEM úgy kell metszeni, mint a szőlőt!

Felnőtt, termő kivi szakszerű metszését mutatom be a következő videómon:

A kivi az ültetéstől számított 3-4. évtől terem, így addig más elv szerint kell metszeni, ugyanis ki kell alakítani a lugast, fel kell futtatni a támrendszerre.

Ennek egyik alapvető lépése, hogy ami ág, vessző vagy tősarj a támrendszer alatt jön, azt ki kell vágni, le kell vágni, és 1, maximum 2 törzs kússzon fel a támrendszerre.

Majd ha az első évben elérte a támrendszert, a második évben fent hoz vesszőket, elágazik, a 3. évben termővesszőket hoz, a 4. évben pedig terem azokon a vesszőkön.

Az 1 éves kivi metszéséről is készítettem videót:

2-3 éves kivi metszését mutatom be az alábbi videón:

Az 5 éves kivi metszését is levideóztam:

A termős és porzós kivit más elv szerint kell metszeni, ez is sok kivitulajdonost megtéveszthetett, ugyanis míg a termős kivi csak a hosszú szálvesszőkön terem, addig a porzós kivi a rövidebb ágakon is virágzik.

Azaz aki azt tapasztalta, hogy ugyanolyan (rossz) metszés mellett az egyik virágzik, a másik nem, ez volt az oka.

Ha a termős és a porzós ugyanúgy vissza volt rendszeresen és drasztikusan vágva, a termő nem virágzott, a porzó igen.

Azért is fontos ezt tudni, mert én például csak termős és porzós kivit adok mindenkinek, mivel az öntermő kivi később fordul termőre, kisebb és egyenlőtlenebb a gyümölcsméret, a termő és porzó páros tökéletesen működik.

Ebben a videóban a termős és porzós kivi metszéséről beszélek:

A helyesen metszett kivin ilyen bő termés kell, hogy legyen, amint a mellékelt képeimen látszik.

kivi metszese videokon 02

Az oldalamra sok videót teszek fel a következőkben is, érdemes követni és kedvelni az oldalamat, mert azt vallom, hogy a kertészethez a pontos és használható szaktanács ugyanúgy hozzátartozik, mint a jó szaporítóanyag.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?