Az őstermelő szemével: így termeld a kivit házikertben

Az őstermelő szemével: így termeld a kivit házikertben

Sokan abban a hitben élnek, hogy déligyümölcs, pedig nem, nálunk a megfelelő termőhelyeken tökéletesen működik, akár ültetvényi méretekben is termeszthető. Harcz Endre őstermelő gyakorlati tanácsai következnek!

Többen kérték már tőlem az interneten, hogy írjak egy rövid ismertetőt a kivi ültetéséről, kineveléséről, termesztéséről házikerti szinten. Ennek a kérésnek most eleget teszek, bár már többen vettek a tőlem kivit, nekik kevésbé lesz újdonság!

Az alapok

A kivi téltűrése és nyári hőigénye szempontjából is biztonsággal termeszthető Magyarországon. -23 fokig bírja a téli hideget. Persze a völgyekben, fagyzugos helyeken 5-10 évente túllépheti ezt az értéket a hőmérséklet. A belvárosokban, domboldalakon, dombtetőkön ez a kritikus hőmérsékleti érték jóval ritkábban fordul elő. A tavaszi fagykár szempontjából ugyanolyan kockázatot képvisel, mint bármely más gyümölcsfaj, mint a barack, a cseresznye, stb.

A vegetációs időszakban pedig elég meleg van ahhoz, hogy szüreti érettséget elérje a gyümölcs. Nem muszáj tűző napra ültetni, a kivi félárnyékos helyen is tökéletesen érzi magát. Könnyű kivit termeszteni, néhány buktatója van, aki azokat tudja, 3-4 év múlva kilószám szedheti saját lugasáról a kivit.

kivitermesztes 03

1. Termő és porzó páros

Termő és porzó párost kell ültetni, az önporzós (öntermős) kivi nem vagy csak kevés esetben működik, ha terem is, 6-8 év kell hozzá, a termés mérete nagyon egyenlőtlen. Szemben a termő-porzó párossal, ami szép nagyokat és bőségesen terem. A Hayward termő és Tomuri porzó páros a legjobb variáció, ezt a faját termesztik világszerte.

Aki tőlem veszi, annak termőt és porzót adok pont ezért, hogy biztosan teremjen. A legjobb arány a 2 termő 1 porzó (persze akinek helyileg és anyagilag belefér), mert előfordul, hogy ha valaki 1 termőt és 1 porzót vesz, ha azzal az 1 termővel történik valami (kutya kitöri, fűnyíró kiviszi vagy a szomszéd gyerek lefocizza), akkor ott állunk termő és termés nélkül 1-2 évig, amíg újra fel nem nő a támrendszerre és termőre nem fordul. 2 termőt azért nehezebb valamilyen baleset miatt elveszíteni.

kivitermesztes 01

kivitermesztes 02

2. Támrendszer

Támrendszer kell neki. Erre több variáció is van, amint a képeken is látni, lehet fából, vasból, kinek mi áll rendelkezésre. Lehet újat építeni, de vannak, akiknek van már valami építményük, azt átalakítják és kész is a támrendszer. Minimum 3 méterre kell ültetni őket egymástól, természetesen, ha nagyobb hely van, lehet távolabb is, mert nagyon nagyra meg tud nőni és 100-150 kg is lehet egy tövön. A lombozattal együtt ez jelentős súlyt jelent, ezért lehetőség szerint minél erősebb legyen a támberendezés.

kivitermesztes 06

3. Ültetés

Ültetéskor figyelni kell arra, hogy az ültetőgödörben jól porhanyítsuk el a talajt, jól keverjük át szerves trágyával.
Nem kell durván megtömködni, de a talaj legyen finoman, légmentesen odatömörítve a gyökerekhez. Meghálálja a gondos, precíz ültetést. Amennyiben a kiültetendő növény megfelelően fásodott, ősszel is ültethető.

4. Kinevelés

A kinevelés: egy madzagot rögzítsünk a töve mellé (ne a törzsére tekerjük, mert ahogy vastagszik, bele fog vágni a növénybe), akár ledugott drótkampóra vagy karóra kössük. Majd a madzag másik végét fel kell kötni a támrendszerre, azaz feszítsünk ki függőlegesen egy madzagot a tő és a támrendszer közé. Ezen fog felfutni a kivi, mint ahogy az uborkát vagy a babot szokták felfuttatni.

Amikor tavasszal hajtani kezd, lehetőség szerint a legfelső, legerősebben hajtó vesszőt (jellemzően erősen felfelé törő, pirosas színű vessző) az óramutató járásával ellentétesen(!) tekerjük rá a madzagra. Onnantól pedig, ha kap bőven vizet, első évben 2-2,5 méter magasra kell nőnie. Ami alatta jön hajtás, vagy a későbbiekben a tövéről erőltetne hajtást, ki kell törni tőből.Egy törzset kell kinevelni.

Az egyik képen, amit csatoltam, bambusz mellett van felfuttatva, azzal az a probléma, hogy gyakran rátekeredik, mert vastag, vagy bütykös, illetve állandóan kötözgetni kell. Később pedig, amikor el kellene távolítani a bambuszt, akkor nehézkes a rátekeredő kiviről levágni úgy, hogy a növény ne sérüljön.

kivitermesztes 05

A madzag azért jó, mert ott hozzá sem kell nyúlni, megy fel rajta magától, a madzag eltávolítása pedig könnyűszerrel megoldható.

Első évben felér a támrendszerre, második évben fent a támrendszeren elágazik, vesszőt hoz, ezeken a vesszőkön a 3. évben lehet pár szem. A 4. évben 10-20-30 kg is. Ez az optimális menet, természetesen 1-1 év csúszás benne van a pakliban, érdemes türelmesnek lenni, mert ha sokat öntözzük és jó talajban van, csodálatos termésre képes.

5. Öntözés

Rendkívül vízigényes növény, nyári időszakban 2-3 naponta 1-2 vödör vizet kíván. Egyenletes vízellátást igényel.
Természetesen időjárás függvénye, nem szabad hagyni, hogy a talaj kiszáradjon, elrepedezzen, ezért időnként érdemes a talaj tetejét(!) lazítani. Azért csak a tetejét, mert sekélyen gyökerezik, nem megy le mélyre, nehogy megsértsük a gyökereket. Lehetőség szerint esővizet használjunk, a csapvíz klórtartalmát nem szereti. Természetesen, ha csak csapvizünk van, kénytelenek vagyunk azt használni.

A kinevelés közben azért kell folyamatosan öntözni, hogy a madzagon felfelé növés közben ne álljon meg, egyenes, görbület nélküli törzs alakuljon ki. Ha ebben a fázisban vízhiányt szenved a kivink, nem nő tovább, csak amint újra kap vizet.

Viszont ilyenkor újra hajt egy másik rügyből, ezáltal görbület lesz a törzsön, plusz időt veszítünk. Elegendő víz esetében olyan lendülettel indul felfelé a hajtás, hogy szinte naponta látni, ahogy kúszik felfelé.

kivitermesztes 04

6. Metszés

Az első években nem igényel különösebb metszést, a tőről jövő sarjakat kell eltüntetni, a törzs kinevelése a cél.
Ha felnőtt a támrendszerre, akkor a legfontosabb, hogy a nagy, hosszú vesszőket meg kell hagyni teljes hosszban, mert azokon lesznek a gyümölcsök! Ha levágjuk, visszavágjuk őket, akkor azzal a termést távolítjuk el!

Ha már terem, akkor csak a letermett vesszőket kell levágni, az újakat meghagyni. Sokan vágták ki a kivijüket 5-10-15 év után azért, mert nem termett, ugyanis minden évben levagdosták a termővesszőket, persze hogy hiába várták a termést. Vagy nem megfelelően csinálták, vagy csak porzósuk volt, nem úsztatták el, hanem kordonba csinálták. Nem szabad kivágni, rá kell jönni, mi a hiba!

Nagyon sok helyre járok metszeni, több ezer kivi kinevelésében vettem részt, nagyon sok 10-15-20 éves nem termő kivit metszettem már helyre, láttam el a tulajdonost jó tanáccsal, és 10-15-20 év után ilyen banális hibák után mindenhol 50-100-150 kg termések lettek.

Az első 1-2 évben kell vele foglalkozni, amíg kineveljük, utána csak öntözni kell, más munka nincs vele. Természetesen ez a házikerti mód, ha valaki ültetvényt akar több száz tővel, akkor a kezelhetőség miatt némileg változnak a kritériumok.

7. Kiviszüret

A saját magunk termesztett kivi (meg úgy egyáltalán a magyar kivi) nagyon finom, egész télen eláll, mi októberben szedjük le mindig és következő év tavaszán is van még belőle. Fedezi a téli vitaminszükségletet nagyobb részét, édes, finom, zamatos gyümölcs.

Leszedve hűvös, fagymentes helyen (földpince, melléképület) kell tárolni. Szüretkor nem fogyasztható, utóérő gyümölcs.
Ha enni akarunk belőle, egy zacskóban almával (5-10 db kivi és 5-10 db alma) összezárva 2 nap múlva megpuhul és édes lesz.

Óriási előnye, hogy nem kell permetezni, tehát biogyümölcs.

kivitermesztes 07

Összefoglalva:

  • Csak termő és porzó párost szabad ültetni
  • ültetésnél a gödörben a talajt megfelelően el kell munkálni
  • támrendszer kell neki, amin el tud futni minden irányban
  • madzag kifeszítésével kell felfuttatni a támrendszerre
  • ha felért, fent fusson, ússzon amerre kedve tartja
  • a vesszőket teljes hosszban meg kell hagyni
  • nagyon vízigényes, sokat kell öntözni, főleg a száraz időszakokban, mindig legyen nedves a földje, egyenletes vízellátást igényel
  • ha a kivink nem működik megfelelően, nem terem, keveset terem, nem nő, stb., stb., akkor valami hiba van, nem kivágni kell, hanem kitalálni, mi lehet a probléma.

Aki tőlem vásárolja a kivit, természetesen a szaktanácsomat is megkapja hozzá. Azt vallom, hogy a jó szaktanács legalább olyan fontos, mint a jó szaporítóanyag, ugyanis sokan küszködnek évekig a növényeikkel megfelelő információk hiányában és lesznek sikertelenek. Pedig sok esetben egészen egyszerű dolgokon múlik, hogy 50-100 kg kivit szüretelhessen a család!

Elérhetőség: Harcz Endre, 06-20-491-0473

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR