Kiviszüret: mikor és hogyan szedjük le a kivi termését?

Kiviszüret: mikor és hogyan szedjük le a kivi termését?

Nem mindegy, mikor szüreteljük le a kivit. De honnan lehet tudni, mikor jött el a szüret ideje? Az alábbiakból kiderül!

A kivi (Actinidia deliciosa), más néven kínai egres Dél-Kínában őshonos, fás szárú lombhullató kúszócserje, amely akár 9-10 méter magasra is megnő. Annak ellenére, hogy szubtrópusi növény, nálunk és megél.

Nagyobb tojás méretű és alakú termése kívül barna, szőrös, belül élénkzöld színű, apró, fekete magvakkal. A gyümölcsöt a héja nélkül fogyasztjuk. Optimális környezeti feltételek mellett egyetlen kifejlett növényről akár 20 kg gyümölcsöt is leszüretelhetünk egy 8-12 hétig tartó szüreti időszak alatt.

Fontos tudnunk azonban, mikor lehet és érdemes a kivit leszedni. A nagybani kivitermesztők egy refraktométer elnevezésű eszközt használnak erre a célra: megmérik vele a gyümölcsben lévő cukor mennyiségét, ez alapján határozzák meg a kiviszüret optimális idejét. Refraktométert azonban általában nem tartunk otthon, így más módszerekhez kell folyamodnunk, amikor közeledik a kiviszüret várható ideje.

kiviszuret mikor hogyan 02

Mikor és hogyan szüreteljük le a kivit?

Mit tegyen tehát a hobbikertész, hogyan döntse el, mikor érkezett el a kiviszüret ideje? Refraktométer hiányában nem tudjuk megmérni az optimális cukortartalmat (amely kb. 6,5% vagy ennél nagyobb), így más információk alapján kell tudnunk megállapítani, elég érett-e már a kivi a leszedéshez.

A kivi termése augusztusban éri el a kifejlett méretét. Ekkor azonban még korántsem érett a szüretre; erre általában október végéig, november elejéig kell várnunk, amikor is a gyümölcs magjai már fekete színűvé váltak, a cukortartalma pedig jócskán megnőtt.

Bár a leszedett gyümölcs már 4%-os cukortartalom mellett is megpuhul, az édes íz nem alakul ki mindaddig, amíg a cukortartalom 6-8%-ra nem emelkedik. A termés leszüretelése után a benne lévő keményítő cukorrá alakul és akkor válik fogyasztásra a legalkalmasabbá, amikor a cukortartalma eléri a meglehetősen magas, 12-15 százalékos cukortartalmat.

Az indákon beérni hagyott kivi a legfinomabb, éretten azonban már nem jól tárolható. A nagybani termesztők rendszerint egyszerre szüretelik le a teljes termést, de mi megtehetjük, hogy szeptember végétől kezdve több szakaszban szüreteljük le a termést. A kivi termésének puhasága tehát nem mindig a legjobb indikátor a tekintetben, megérett-e a szüretre. Sok más gyümölccsel ellentétben a kivi akkor érik be teljesen, miután leszüreteltük azt.

A kivivel szüretkor óvatosan bánjunk, mivel könnyen megnyomódik, a sérült gyümölcs eltarthatósága pedig időben erősen korlátozott. Szüretkor a kivi szárát a gyümölcshöz közel vágjuk, csípjük el. Ahogy már említettük, nem a gyümölcs puhasága, lágysága alapján célszerű eldöntenünk, hogy leszüretelhető-e már. A méret, az időpont sokkal inkább meghatározó, és ha kétségeink lennének, egy-két gyümölcsöt vágjunk félbe és vizsgáljuk meg a magját. Ha a magok már feketék, elérkezett az idő a kiviszüretre. Először a nagyobb gyümölcsöket szüreteljük le, a kisebbeknek pedig hagyjunk még egy kis időt a további fejlődésre, növekedésre.

kiviszuret mikor hogyan 03

A kivi tárolása

A kivi -5-0 °C-on akár 4-6 hónapig is eltartható, feltéve, hogy a gyümölcsöket mindvégig kellően lehűtve és más érett gyümölcsöktől elkülönítve tartjuk. Az érett gyümölcsök ugyanis etiléngázt bocsátanak ki, ami beindíthatja az érő kivik romlását. A hűtve tárolást a szüretet követően a lehető leghamarabb kezdjük meg. A tárolóhely magas páratartalmú legyen. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tartható el a kivi.

Legfeljebb két hónapra tervezett tárolás esetén a kivit akkor szedjük le, amikor még kemény és azonnal tároljuk be a hűtőszekrénybe egy átlyuggatott nejlontasakban. Az utóérlelés megkezdéséhez vegyük ki a gyümölcsöt a hűtőből, majd egy lyukacsos nejlontasakba téve helyezzük el egy szobahőmérsékletű helyiségben egy alma vagy banán társasában. Ez utóbbi gyümölcsök szerepe, hogy felgyorsítsák az utóérést. A kivi természetesen magától is beérik szobahőmérsékleten, mindössze a folyamat ez esetben egy kicsit tovább fog tartani. A kivi akkor válik éretté és fogyaszthatóvá, amikor tapintásra már puha. Ekkor minél előbb fogyasszuk el, a lágy gyümölcs ugyanis csak nagyon rövid ideig áll el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR