Karácsonyi díszítés a kertben: így készítsünk csillagot ágakból!

Karácsonyi díszítés a kertben: így készítsünk csillagot ágakból!

Saját kertünkből, saját kezűleg.

A saját készítésű adventi dísz semmihez sem fogható, jól esik ránézni a két kezünk munkájára. Az ágakból készült csillag szempillantás alatt elkészül, gyönyörködteti a szemünket a kertben, a teraszon, de akár a lakásban is, állhat önmagában, vagy többedmagával, netán más díszekkel kombinálva. A természetes (esetleg saját kertünkben termett) anyagok használata ráadásul nem csak környezetkímélő, de melegséget is visz az otthonunkba.

Így készül a csillag, lépésről lépésre

A csillag valójában két háromszögből áll össze, amelyek egymásra helyezve hatágú alakzatot formáznak. Ehhez vágjunk le szőlővesszőt – vagy alternatívaként más, a kertünkben növő ágat, gallyat – 18-24 azonos hosszúságú darabot. A botok hossza a csillag kívánt méretétől függ, de legkönnyebb a 60-100 cm közötti ágakkal dolgozni. Annak érdekében, hogy egyforma hosszúságú gallyakat kapjunk, célszerű az elsőnek levágottat mérceként használni.

3-4 ágat fogjunk össze egy kötegben, rögzítsük a végeiket, ha szükséges, egy vékony huzallal, hogy ne essenek szét a további munka alatt. A többi ággal is hasonlóan járjunk el, így 6 köteget kapunk.

karacsonyi csillag agakbol 02

karacsonyi csillag agakbol 03

Két köteget fogjunk meg, és az egyik végükön állítsuk össze őket egymásra téve (mintha a háromszög két oldala lenne), majd vékony fűzfavesszővel (esetleg dróttal) kössük őket össze, és csomózzuk is meg. Ezt követően vegyük be a harmadik köteget és egyenlő szárú háromszöget alkotva, ezt is kössük a másik két köteghez.

karacsonyi csillag agakbol 04

karacsonyi csillag agakbol 05

A második háromszöget ugyanúgy készítsük el, mint az elsőt. A további munkálatok előtt helyezzük egymásra a háromszögeket, hogy megbizonyosodjunk azonos méretükről, ha szükséges, a fűzfaágak mozgatásával alakíthatunk még rajtuk.

karacsonyi csillag agakbol 06

Amikor mindkét háromszög elkészült, tegyük egymásra őket úgy, hogy csillagot formázzanak. Kössük össze a részeket az ágak metszéspontjánál dróttal vagy fűzfaággal. Kész is vagyunk!

karacsonyi csillag agakbol 01
Fotók: MSG Martin Staffler

Ezeket az ágakat is használhatjuk a dekorációhoz

A szőlővessző mellett készülhet a csillagunk fűzfából, és más, önmagában is szépen mutató ágból is. Télen különösen jól mutatnak a fehér som (Cornus alba ‘Sibirica’)  élénkvörös vesszői. Látványosak a sárga vesszőjű bokrok is: a fehér som egy másik fajtája (Cornus alba ‘Bud’s Yellow’), a zöldessárga veresgyűrűs som (Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’)  és a zöld színű sárga vesszejű som (Cornus stolonifera ‘Flaviramea’). Vágáskor ne legyenek túl vastagak az ágak, így könnyebb velük dolgozni. Ajánlatos ősszel a szőlőtermő régiókat felkeresni – itt ingyen juthatunk vesszőhöz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR