Ha szeretnénk csökkenteni a koffeinfogyasztásunkat, tegyünk bátran próbát az alábbi helyettesítő növényekkel!
Kávéfogyasztásunk csökkentése igazi kihívás. Mert ki is tudna ellenállni a frissen lefőtt kávé pompás illatának, ízének, és a kellemesen pihentető érzésnek, amikor a meleg italt ráérősen kortyolgatjuk? A jó hír, hogy koffeinbevitelünket akár a felére is csökkenthetjük, ha kávé helyett időnként pótkávét iszunk. Bár nem annyira erős, mint az igazi, a kávé iránti vágyunkat nagyszerűen kielégítheti.
Cikória
A cikóriát (Cichorium intybus var. sativum) Európa-szerte már régóta termesztik gyökeréért, amelyet koffeinmentes pótkávé gyanánt megpörkölnek. Háborús időkben, élelmisze rhiány, ínség idején igen széles körben alkalmazták, hogy a meglévő szűkös kávékészleteket kiegészítsék. Franciaországban manapság is sok esetben az igazi kávé szokásos összetevője. A pörkölt cikóriagyökérből készült főzet kiválóan alkalmas a kávé iránti sóvárgásunk csillapítására. A készítéséről korábban már itt írtunk >>
Gyermekláncfű
A gyermekláncfű (Taraxacum spp.) megtisztított, szárított, felaprított és megpörkölt gyökeréből készült ital remek kávépótlék. A vízhajtó és méregtelenítő hatásának köszönhetően hosszú ideje népszerű gyógynövény egyúttal a kávé elsőrendű egészséges helyettesítője, alternatívája. A pörkölt gyermekláncfűgyökérből főzött pótkávé illata mennyei, íze pedig a legfinomabb karamellre emlékeztet.
Természetesen egyéni ízlés kérdése, kinek melyik pótkávé a legszimpatikusabb. A tökéletes helyettesítő megtalálása mindenképpen megéri a fáradságot, ha tartósan csökkenteni szeretnénk a koffeinfogyasztásunkat.