Készíts otthon pótkávét a vadnövény gyökeréből

Készíts otthon pótkávét a vadnövény gyökeréből

A mezei katáng vadon termő, gyűjthető növény, amelynek vastag gyökeréből készül a pótkávé, cikóriakávé, macikávé. A gyerekek által is fogyasztható ital íze ismerős lesz, koffeintartalma pedig a nullával egyenlő. 

Keresd az útszéli gyomnövény gyökerét

Mindenekelőtt szedjünk egy kis alapanyagot a kávéhoz, ami nem más, mint a vadon termő mezei katáng. Katángkóró vagy vadcikória néven is ismert. Szép, égszínkék virágú évelő növény, amiből a mezőkön, útszéleken bőven található. Nyár elejétől ősz végéig virágzik. Rózsaszín és fehér virágú változatai is léteznek.

Ismerős a virág

Szinte minden része felhasználható. Étvágyserkentő, epeműködést segítő, valamint vízhajtó hatása miatt gyógynövényként is régóta alkalmazzák. Szárított gyökeréből, virágzó hajtásából teát készítenek.

A növény gyökere a csicsóka gumójához hasonlóan inulint halmoz fel. A boltokban kapható, nemesített cikóriából készült cikóriakávé inulinból többet tartalmaz, mint a vadon élő rokona. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színüket és ízüket az inulin karamellizálódásának köszönhetik. Tökéletes koffeinmentes pótkávé lesz belőle, amivel helyettesíthetjük a kávét.

Hogyan készítsünk katángból forró italt?

A kávékészítéshez először is keressünk egy érintetlen, tiszta helyet a növény begyűjtéséhez. A növényeket gyökerestől húzzuk vagy ássuk ki. Érdemes az ásást választani, így biztosan nem szakad el a gyökér.

Itt a gyökér

A gyökerekről alaposan mossuk le a földet, használjunk körömkefét. Papírra vagy pamuttörölközőre téve szárítsuk meg. Távolítsuk el a nagyon vékony hajszálgyökereket, majd éles késsel aprítsuk fel a karógyökereket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 °C-on 1-2 óra alatt süssük aranybarnára, attól függően, hogy ki mennyire szereti "pörkölten". Amikor kihűlt, kávédarálóban őröljük meg.

Őrölve

Ha kész az őrlemény, akkor a bolti cikóriakávéhoz hasonlóan készíthetjük el a forró italunkat. 250 ml vizet forraljunk fel és tegyünk bele 2 evőkanál őrölt cikóriagyökeret. Fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percet. A kész főzetet csészébe szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel, tejjel ízlésünk szerint.

Ki ivott már pótkávét mezei katángból?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR